У Варшаві 100 тисяч людей протестували проти рішення суду про обмеження абортів

 

Близько 100 тисяч людей вийшли на маніфестацію в п’ятницю ввечері, 30 жовтня, у центрі Варшави, щоб висловити незгоду з рішенням Конституційного трибуналу про обмеження абортів.

Про це повідомила речниця варшавської мерії Кароліна Галецька.

Вона зауважила, що підрахувати демонстрантів було складно, оскільки люди збиралися у трьох різних місцях і вже звідти рушили до центру. На фасаді Палацу культури і науки висвітлили символ протесту – червону блискавку. Також учасники акції, серед яких був і мер Варшави Рафал Тшасковський, колоною попрямували до будинку лідера владної партії “Право і справедливість” Ярослава Качинського.

Повідомляється, що поліція затримала близько 30 футбольних ультрасів, які намагалися перешкодити ході.

Як відомо, Конституційний трибунал Польщі 22 жовтня визнав, що аборт на підставі патології плоду порушує конституційний принцип захисту життя, пов’язаний із положенням про гідність людини. Це звужує легальне поле для абортів. Відтепер вагітність можна переривати лише за умови, що вона стала наслідком зґвалтування чи інцесту, або в разі загрози життю жінки.
Таке рішення обурило багатьох поляків. На знак протесту громадяни вийшли на вулиці.
Президент Анджей Дуда запропонував компромісний варіант: передбачити в законі можливість переривання вагітності у разі, якщо є висока імовірність смерті дитини одразу після народження. Глава уряду Матеуш Моравецький закликав опозицію до діалогу й обговорення цієї пропозиції.

Читайте також:
МОЗ оприлюднило інформацію про кількість абортів в Україні у 2018 році

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна