“Шлях оновлення КС – очевидний. Він описаний у Конституції і є довшим, зате надійнішим, ніж схема Зеленського”

 

Тарас Шамайда
громадський діяч, співкоординатор руху добровольців “Простір свободи”, помічник народного депутата Володимира В’ятровича (“ЄС”)

(FB)

Для тих, у кого при словах “корупція” і “судді” спрацьовує рефлекс собаки Павлова і зникає здатність думати, пояснюю на пальцях.

1. Антиконституційне знищення Конституційного Суду, яке пропонує зробити Зеленський у змові з контрольованою ним Верховною Радою, не має нічого спільного з боротьбою з корупцією. Димова завіса про корупцію і безвіз – лише привід, приманка для таких, як ви. Щоб ви самі, добровільно і з благих намірів допомагали руйнувати конституційний лад.

2. Єдине, що цікавить Зеленського і Ко – узурпація влади, встановлення режиму сваволі і руйнація будь-яких інституцій, що творять систему стримувань і противаг. Рік тому за допомогою КС він знищив парламент як незалежний орган. Тепер за допомогою вже ручного парламенту хоче знищити КС. Не через рішення про декларації й НАЗК, звичайно (Банкова й сама активно бере участь у знищенні незалежності антикорупційних органів). А через те, що КС не раз обмежував диктаторські замашки Зеленського.

3. У разі ухвалення Радою трешу від Зеленського корупція не зникне. Зникне Конституційний Суд як інституція. Нових суддів або не буде взагалі, або це будуть ручні мавпи Банкової, інших просто не дозволять обрати (крім 1-2 декоративних “експертів-активістів” для прикриття свого перевороту, які ні на що не впливатимуть). Вважати, що новий склад КС з “18 портнових” буде кращим за нинішній – вершина наївності.

4. Після того, як Зеленський зможе безкарно знищити одну з ключових державних інституцій, він зможе робити буквально все, що заманеться. Розганяти парламент чи місцеві ради, ухвалювати “закони” і “нову Конституцію” на “референдумах”, карати і милувати залежно від особистої відданості. Не буде вже жодної інституції, здатної його спинити.

Причому треба розуміти, що Зеленський – не Наполеон, реально керує країною конгломерат олігархічних ставлеників і московських консерв. Які стрімко доруйновуватимуть державність і рештки демократії в країні, затягуючи її в русскій мір і корупцію, проти якої так палко виступають ті, хто підтримує зараз диктаторські замашки Зеленського.

5. “Але ж КС, декларації, безвіз! Без розгону КС нам капець! КС може щодня штампувати будь-які рішення”, – закричите ви кричалки Банкової. Ніякий не капець, ось у цьому місці – і є ключова маніпуляція, за допомогою яких Банкова перетворює ще вчора ніби адекватних людей на собачок Павлова, що агітують за диктатуру. Всі розмови, що без топтання по Конституції неможливо захистити антикорупційне законодавство чи що без розгону КС у нас заберуть безвіз – відверта вигадка.

6. Антикорупційне законодавство легко відновлюється парламентом за лічені дні. Законних інструментів впливу влади і громадянського суспільства на КС цілком достатньо, щоб суд не виносив більше неадекватних рішень. Проблема лише в тому, щоб це суспільство не забувало активно підтримувати КС у питаннях, коли він має обмежити сваволю президента, уряду чи парламенту.

7. До речі, як там петиція щодо ліквідації ОАСК, яка набрала 25 тисяч підписів? Не хочуть усі, чию увагу Зеленський перемкнув на КС, вимагати від президента внести законопроєкт про ліквідацію цього суду? А вимагати призначити незалежних доброчесних фахівців на три вакантні посади в КС – не хочуть? Причому дві вакансії – від ВР, і вже рік контрольована Зеленським Рада нікого не призначає. Чому? Не хочеться призначати нормальних фахівців, а призначати різних уродів краще вже одразу 18 в рамках незаконного “перезавантаження”, чи не так?

Шлях оновлення КС – очевидний. Він описаний в Конституції, і є довшим, зате надійнішим.

Зараз призначити трьох адекватних суддів на вакантні посади (можливо, з’являться ще якісь вакансії через відставки окремих суддів, одна заява про відставку вже є). Ключові слова – адекватних суддів, а не мавп Зеленського. І саме на це має бути спрямована енергія тих, хто справді переживає за склад КС. Далі, у 2021 і 2022 роках, спливають повноваження суддів, призначених Януковичем, і замість них так само важливо призначити незалежних, а не відданих Банковій чи будь-якому клану людей. Так працює демократія, і так зміцнюються державні інституції. А нинішні дії Зеленського і Ко – шлях у прямо протилежний бік.

P.S. Люди, які зараз під надуманим приводом “революційної доцільності” агітують за топтання по Конституції – будьте послідовними і ніколи більше не апелюйте до права, демократії, законності, у т.ч. коли сваволя чинитиметься щодо вас. Тим більше, за режиму, який ви допомагаєте будувати, знищуючи конституційний лад в Україні, все одно вас нікому і ніяк буде захистити.

Читайте також:
“Суддів – до Ростова”: в Києві проходить акція протесту під стінами КСУ. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна