Конституційна криза: Рада Європи застерегла від ухвалення законопроєкту Зеленського

 

Керівники двох інституцій Ради Європи, відповідальних за питання антикорупції та верховенства права – відповідно, GRECO та Венеційської комісії – розкритикували законопроєкт президента України Володимира Зеленського про подолання конституційної кризи та письмово закликали Верховну Раду не ухвалювати його.

Про це йдеться у листі, що є в розпорядженні “Європейської правди“.

У Раді Європи заявили, що знають про конституційну кризу в Україні й погоджуються із тим, що боротьба з корупцією в судовій системі необхідна. Але просять зважити інші шляхи виходу з цієї кризи.

“Зусилля України щодо боротьби з корупцією потрібно продовжувати та активізувати відповідно до Конституції країни та міжнародних зобов’язань та, зокрема, рекомендацій Групи держав проти корупції Ради Європи (GRECO). Венеціанська комісія також наполягала на важливості боротьби з корупцією в Україні, зокрема в судовій системі”, – йдеться в листі Джанні Букіккіо та Мартіна Мрчели, президентів ВК та GRECO.

Автори листа наголосили, що “повністю згідні з важливістю забезпечення суспільної довіри до Конституційного Суду”, і так само підкреслили важливість довіри до інших державних органів.

Втім, обраний законопроектом Зеленського шлях вони вважають неприйнятним.

“Припинення повноважень суддів є грубим порушенням Конституції та основного принципу поділу влади. Порушення Конституції, навіть у разі якщо воно має під собою, можливо, поважну причину, не може мати наслідком конституціоналізм та повагу верховенства права, які є принципами боротьби з корупцією. Ми розуміємо, що перед вами (Українською державою) стоїть дуже серйозний виклик, і ми не недооцінюємо необхідність своєчасних, твердих і рішучих дій. Проте ми закликаємо вас врахувати несприятливі, глибокі та довгострокові наслідки для вашої країни можливого поспішного рішення про звільнення суддів КС. Ми рекомендуємо вам вивчити можливі альтернативні шляхи”, – йдеться в листі.

Раніше МЗС України розпочав консультації із партнерами про “подолання наслідків” рішення КС.

Читайте також:
“Шлях оновлення КС – очевидний. Він описаний у Конституції і є довшим, зате надійнішим, ніж схема Зеленського”

Як за Януковича: секретар РНБО киває на російських “агентів впливу” під час ухвалення рішення КСУ

Як інформувала “Новинарня“, 27 жовтня Конституційний Суд України ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства (закону “Про запобігання корупції”) та визнав неконституційними окремі його моменти.
28 жовтня Конституційний Суд оприлюднив це рішення. Зокрема, КС визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування. Ця стаття ККУ передбачає відповідальність у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Як з’ясувалося, КС ухвалив скандальне рішення перед розглядом протоколів за порушення правил декларування двома його суддями. А голова КС Тупицький не задекларував землю під Ялтою, власником якої став після анексії Криму.

Після цього Національне агентство з питань запобігання корупції заявило, що розгляд Конституційним Судом положень антикорупційного законодавства в закритому режимі був прямим порушенням ст. 147 Конституції.
Того ж дня ввечері Національне агентство з питань запобігання корупції на підставі рішення КС закрило реєстр електронних декларацій.

29 жовтня в НАЗК заявили, що Конституційний Суд України позбавив Національне агентство з питань запобігання корупції доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. А відтак – заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів.

В ЄС назвали рішення КСУ про недостовірне декларування підставою для тимчасового призупинення безвізу.

29 жовтня Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні, ініційованому президентом, прийняв розпорядження, яке зобов’язало Національне агентство з питань запобігання корупції забезпечити відкритий цілодобовий доступ до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій.

Президент Володимир Зеленський скликав термінове засідання Ради національної безпеки і оборони для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на загрози і виклики національній безпеці та обороні країни.

На засіданні РНБО Зеленський дав доручення невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному Суді.
Як з’ясувалося, цей проєкт закону передбачає відсторонення за рішенням парламенту всіх суддів КС, незалежно від термінів їхніх повноважень та того, хто їх призначав (КС формується так: 6 суддів – від президента, 6 – від Верховної Ради, 6 – від з’їзду суддів). Опозиція бачить у цьому наміри Банкової узурпувати вплив на судову гілку влади.

30 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції виконало розпорядження уряду й відкрило доступ до реєстру електронних декларацій.

Читайте також:
Законопроєкт президента щодо КСУ має ознаки конституційного перевороту, – Тупицький

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна