Голова КСУ Тупицький пояснив, чому не задекларував землю в окупованому Криму

 

Голова Конституційного Суду Олександр Тупицький заявив, що не вніс у декларацію інформацію про земельну ділянку в окупованому Криму, бо “не знав, як це зробити”. Також він вважає, що тоді його будинок могли знести.

Про це Тупицький сказав у п’ятницю, 30 жовтня, під час брифінгу в Києві, передає УНІАН.

“Я подякував їм (журналістам програми “Схеми”, – “Н”) за об’єктивність – 126 квадратних метрів. Володимир Рисятов, який продав земельну ділянку, є моїм сусідом, розказав, що фактично як такого правочину не відбулося. Але чому він був необхідний? Тому, що отримана ділянка приватизувалася ще за часів до анексії Криму. Коли на українські кадастри наклались російські кадастри і пройшло змішування, то ця проблема виникла не тільки у мене”, – заявив  суддя.

За словами Тупицького, в нього “тоді вже стояв будинок, а Рисятов будував і виникли проблеми у розмежуванні”.

“Працювали над цим питанням юристи у 2018 році, був правочин (купівлі-продажу, – “Н”), і у 2018 році я нев’їзний на територію нашого Криму, тому що я – суддя-доповідач у справі про територіальну цілісність України, по мені в Російській Федерації порушена кримінальна справа (…), введені економічні санкції”, – зазначив він.

Тупицький заявив, що цим питанням займалися юристи і, “напевно, нічого іншого не придумали, як врегулювати питання розмежування створення правочину договору купівлі-продажу”.

“Чому я не вніс майно в реєстр (електронних декларацій НАЗК, – “Н”)? Я досі не знаю, як це зробити, адже я не визнаю Крим російським, але обставини, які від мене не залежали, склалися так. Коли відкрити декларацію – можна побачити, що там потрібно внести певні відомості – що це за земельна ділянка, де вона, кадастровий номер, її оцінка. Вносити те, що ти не визнаєш – теж будуть різні думки. Були обставини, які потрібно було вирішувати – за законами РФ при таких обставинах, якщо будинок розташований на чужій території – можуть і знести”, – розповів він.

Тупицький запевнив, що його “єдина провина”, що він не звернувся до НАЗК, щоб цей орган роз’яснив йому, як це питання вирішити.

Проте суддя визнав, що варто було звернутись до НАЗК, щоби йому пояснили, як юридично правильно внести ділянку в окупованому Криму в декларацію.

Нагадаємо, 28 жовтня журналісти програми “Схеми” повідомили, що голова Конституційного суду Олександр Тупицький в 2018 році став власником земельної ділянки у селищі Кореїз, розташованому в анексованому Російською Федерацією Криму, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством, але не відобразив інформацію про це у своїй декларації про майно та доходи.

Напередодні Конституційний Суд України ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

28 жовтня Конституційний Суд оприлюднив своє рішення щодо конституційності окремих положень закону “Про запобігання корупції” .

Того ж дня ввечері Національне агентство з питань запобігання корупції закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення КСУ.

29 жовтня президент України Володимир Зеленський скликав термінове засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці та обороні країни.

На засіданні Ради національної безпеки і оборони України президент України Володимир Зеленський дав доручення невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному Суді.
Також домовилися прискорити судову реформу.

Ввечері 29 жовтня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки про вжиття заходів для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства.

30 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції виконало розпорядження уряду й відкрило доступ до реєстру електронних декларацій.

Читайте також:
КСУ ухвалив скандальне рішення перед розглядом протоколів за порушення правил декларування щодо двох його суддів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна