“Юридично необґрунтоване”: заступник голови КСУ виступив проти рішення щодо декларування

 

Заступник голови Конституційного суду України Сергій Головатий вважає юридично необґрунтованим висновок суду про неконституційність кримінальної відповідальності за декларування завідомо недостовірних відомостей.

Про це йдеться в розбіжній думці Сергія Головатого у справі за конституційним поданням 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень закону України “Про запобігання корупції”, Кримінального кодексу України.

“Висновок Суду про неконституційність кримінальної відповідальності за декларування завідомо недостовірних відомостей вважаю юридично необґрунтованим”, – зазначив у розбіжній думці Головатий, який не голосував за ухвалене судом рішення.

Окрім того, він зауважив, що “наділення НАЗК окремими контрольними функціями та повноваженнями щодо всіх суб’єктів, на яких поширюється дія закону, включно з суддями системи судоустрою та суддями Конституційного Суду України, не може розглядатися як контроль “над судовою владою”.

За даними ЗМІ, проти такого рішення КС виступили четверо суддів – Лемак, Первомайський, Колесник і Головатий.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд України ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

28 жовтня Конституційний Суд оприлюднив своє рішення щодо конституційності окремих положень закону “Про запобігання корупції” .

Того ж дня ввечері Національне агентство з питань запобігання корупції закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення КСУ.

29 жовтня президент України Володимир Зеленський скликав термінове засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці та обороні країни.

Читайте також:
Голова КСУ Тупицький не задекларував землю під Ялтою, власником якої став після анексії Криму

Конституційний Суд заблокував призначення нових керівників органів влади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна