Нардеп Юрчишин просить ОГП відкрити справу щодо суддів КСУ через рішення про недостовірне декларування

 

Народний депутат від “Голосу” Ярослав Юрчишин скерував до офісу генпрокурора заяву щодо ймовірного кримінального правопорушення, вчиненого суддями Конституційного Суду України.

Про це в четвер, 29 жовтня, Юрчишин повідомив у фейсбуці.

“У діях суддів Конституційного Суду України вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 109 Кримінального кодексу України, а саме дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади. Вони полягають у перевищенні КСУ своїх конституційних повноважень шляхом перебирання на себе функцій парламенту та органів виконавчої влади (захоплення державної влади, гілками якої виконавча і законодавча)”, – йдеться у повідомленні.

Ярослав Юрчишин зазначає, що “судді не мали права позбавляти НАЗК права доступу до реєстрів, врегульовувати конфлікт інтересів, вести облік декларацій тощо”.

“Таким рішенням вони поставили під загрозу призначення на посади посадовців та встановлення результатів місцевих виборів, оскільки неможливо буде провести спецперевірку НАЗК, без якої призначення не відбувається. Більш того, КСУ не мав права встановлювати, що є злочином (а він пише про відсутність суспільної небезпеки у недостовірному декларуванню), адже це – виключні повноваження парламенту”, – зазначив нардеп.

Також КСУ ухвалив рішення по статтях, яких не було в поданні, а це – порушення Конституції. Покарання за вчинення такого кримінального правопорушення – позбавлення вол від 5 до 10 років із конфіскацією майна.

“Сподіваюся на оперативне відкриття кримінального провадження та розслідування цих фактів. Так, внести зміни в законодавство – відповідальність Верховної Ради. Ми маємо повернути повноваження Національному агентству з питань запобігання корупції. Але правоохоронці точно мають оцінити, чому люди в мантіях незаконно лобіюють інтереси проросійських та олігархічних сил”, – наголосив Юрчишин.

Читайте також:
В ЄС назвали рішення КСУ про недостовірне декларування підставою для тимчасового призупинення безвізу

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд України ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

28 жовтня Конституційний Суд оприлюднив своє рішення щодо конституційності окремих положень закону “Про запобігання корупції” .

Того ж дня ввечері Національне агентство з питань запобігання корупції закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення КСУ.

29 жовтня президент України Володимир Зеленський скликав термінове засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці та обороні країни.

Читайте також:
Голова КСУ Тупицький не задекларував землю під Ялтою, власником якої став після анексії Криму

Конституційний Суд заблокував призначення нових керівників органів влади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна