Зеленський має чесно визнати, що їхня афера з “опитуванням” провалилася, – В’ятрович

 

Володимир В’ятрович
народний депутат України (“Європейська солідарність”), колишній голова Українського інституту національної пам’яті

(FB)

25 жовтня вся Україна побачила не лише поразку «слуг народу» на виборах, але і провал афери Зеленського з так званим «всенародним опитуванням».
Оголошення партією «Слуга народу» якихось відсотків, які вона видає за «волю народу» є відвертою авантюрою і неповагою до української держави і її громадян. А твердження, буцімто в «опитуванні» взяли участь 5 мільйонів людей – явною брехнею.

І справа не лише в тому, що Конституція не дає права президенту самому чи через інших осіб проводити «опитування», тим більше у день виборів.
Те, як воно вчора проводилося, не залишає сумніву, що це суцільна імітація, яка дискредитує ідею справжньої демократії.

По-перше, воно не було ні всенародним, ні репрезентативним. Мільйони виборців не бачили «волонтерів» від Зеленського біля своїх дільниць. За даними мережі «Опора», опитування відбувалося біля 55% дільниць, причому ця частка дуже різнилася в різних регіонах України (від 38% дільниць на Заході до 79% на Півдні України).

На значну частину дільниць «волонтери» прийшли значно пізніше за початок голосування. Тобто як мінімум половина людей, які прийшли на вибори, не могли взяти участь у «опитуванні» навіть теоретично. Серед них, наприклад, голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

По-друге, навіть на тих дільницях, під якими чергували «волонтери» Зеленського, в опитуванні взяла участь менша частина виборців. За даними групи «Рейтинг», навіть серед тих, хто голосував учора за «слуг народу», лише 63% брали участь у цьому фарсі, серед виборців інших партій – значно менше (наприклад, серед виборців «ЄС» лише 27%). Загалом же в кращому разі участь в «опитуванні» взяли близько 40% з тих, хто голосував на дільницях, біля яких були «волонтери» Зеленського.

То звідки ж «слуги» нарахували 5 мільйонів? Участь у місцевих виборах взяло 37% зареєстрованих виборців або 10,5 мільйона. Половина з них не побачила «волонтерів» Зеленського біля своїх дільниць, лишається в 5-5,5 мільйонів, з яких участь в опитуванні взяли трохи більше 2 мільйонів людей. 2 мільйони людей без наукової вибірки і з величезними регіональними диспропорціями аж ніяк не можуть представляти думку 40-мільйонного народу.

По-третє, організатори цієї афери навіть не намагалися провести чесне опитування. Бланки з питаннями не мали жодного захисту від підробок, їх носили в пакетах для сміття і з ними хто завгодно міг робити що завгодно. Люди брали цілі пачки цієї макулатури заради розваги, «волонтери» нерідко самі лишали їх де попало. «Проголосувати» в «опитуванні» міг кожен бажаючий – без будь-яких документів чи списків виборців, і скільки завгодно разів – як на різних, так і на одній дільниці. «Волонтерів» це взагалі не цікавило.

По-четверте, годі й казати про будь-які реальні підрахунки цієї макулатури. «Підрахунок» імітують самі «волонтери» і ті, хто їх найняв. Не існує жодної процедури перевірки відповідності цифр, які будуть озвучені «слугами народу» наявній у їхніх коробках макулатурі, а самої макулатури – реальній волі громадян.

По-п’яте, я не даремно беру слово «волонтери» в лапки. Адже чимало з цих людей вже зізналося, що насправді ніякі вони не волонтери, що їх найняли за гроші незрозуміло хто, і це ставить додаткові питання про законність фінансових аспектів цієї афери – відповідності виборчому і податковому кодексам, антикорупційному законодавству. Адже йдеться про десятки, якщо не сотні мільйонів гривень незрозумілого походження.

І, по-шосте, одним з найганебніших явищ, що супроводжувало цю аферу, було масове використання дитячої праці. А не «волонтерства», як намагається вдавати омбудсмен Людмила Денисова. Я сам відправляв додому з дільниць школярів, яких правляча партія найняла для участі у своїй авантюрі. Голова Національної поліції повідомив про випадки експлуатації під час «опитування» під маркою «волонтерів» дітей віком від 11 років! І відповідати за це мають не тільки батьки, як заявляє поліція, але і ті, хто цинічно експлуатував цих дітей для імітації народного волевиявлення.

Я переконаний, що вся ця афера ще стане предметом ретельного аналізу як у парламенті, так і в правоохоронних органах. Рано чи пізно. І з нетерпінням чекаю на відповідь поліції на своє депутатське звернення про цю незаконну аферу, надіслану ще за тиждень до виборів.

А Зеленському і його слугам раджу чесно визнати, що їхня афера провалилася. І припинити вигадувати фейкові цифри та всує згадувати «волю народу».

Читайте також:
Опитування Зеленського: гонорар – 1250 грн, контроль ботом і трекером

Опитування від Зеленського організувала компанія “Зе медіа”, яка розміщувала агітацію за “СН” на парламентських виборах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна