Незгодні з адмінреформою: на Сумщині нелегальна ДВК організувала фейкові вибори до сільради

 

Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом діяльності під час місцевих виборів 25 жовтня незаконної виборчої дільниці в селі Соснівка Попівської об’єднаної територіальної громади Конотопського району на Сумщині.

Провадження розпочато за ч. 1 ст. 157 Кримінального кодексу України (“Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії референдуму або діяльності офіційного спостерігача”), повідомляє відділ комунікації поліції Сумської області.

Про те, що в Соснівці паралельно зі справжньою виборчою дільницею відкрилася “фейкова”, першими повідомили спостерігачі Громадянської мережі “Опора”. Як виявилося, “самопроголошена” виборча комісія організувала голосування за голову та депутатів сільської ради громади, яка відмовляється входити до складу ОТГ.

“Ця дільниця діє під ідентичним номером, що і справжня ДВК – 590211. Бюлетені надрукували самостійно. Виборці йдуть на ту дільницю і голосують…. Біля фейкової дільниці грає музика і людей запрошують на голосування, вони йдуть на самопроголошену дільницю замість справжньої, де зараз дуже низька явка”, – написала у фейсбуці голова “Опори” Ольга Айвазовська.

Нелегальна ДВК розмістилася в центрі села – у приміщенні, яке перебуває в приватній власності. Як заявила спостерігачам її секретарка, на цій дільниці “відбуваються чергові місцеві вибори”, і проводить їх комісія, утворена 2015 року (тобто під час попередніх місцевих виборів).

“Наша сільська громада не погодилася брати участь у перших виборах до Попівської сільської ради. Соснівська сільська громада вирішила сама бути. І оце організували ми дільницю, люди всі йдуть,  всі у нас дуже хочуть бути самі, ні з ким не хочуть об’єднуватися“, – цитує голову нелегітимної ДВК Лідію Фесенко сайт SumyPost.

Єдина кандидатка на посаду сільського голови в “бюлетенях” неофіційної ДВК, чинна очільниця Соснівської сільради Ганна Оникієнко пояснила, що ще у 2015 році мешканці села вирішили не брати участь у добровільному об’єднанні територіальних громад.

Попри це, постановою Кабінету Міністрів “Про затвердження перспективного плану формування територій громад Сумської області” Соснівку було включено до Попівської сільської ради. Відповідно, 25 жовтня 2020 року в Соснівці мали б відбутись перші місцеві вибори до Попівської сільради. Власне, саме вони й відбувалися на легітимній дільниці, поки нелегітимна проводила паралельне “голосування”.

За словами Оникієнко, сільрада оскаржувала рішення про приєднання Соснівки до Попівської територіальної громади в суді: за одним із позовом програла, але подала апеляцію, а за іншими судові провадження ще тривають.

Поліцію на фейкову дільницю довго не пускали – не дозволяв власник приміщення, депутат Соснівської сільради Володимир Галян. Лише після тривалих переговорів правоохоронці таки змогли зайти всередину і припинити роботу нелегальної ДВК.

Усі обставини події встановлюються, слідство триває.

Читайте також:
СБУ запобігла проведенню незаконному референдуму про створення ОТГ на Харківщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна