Новий арешт Ріффмастера: суд із “вогником” і кулаками та поїздка до Зеленського в Кончу-Заспу. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

автор: Олена Максименко
фото автора

Засідання Шевченківського райсуду Києва у “справі Шеремета” в середу, 21 жовтня, закінчилося новим рішенням про тримання Андрія Антоненка “Ріффмастера” під вартою. Обвинувачену Юлію Кузьменко “Лісу” зобов’язали цілодобово носити електронний браслет, а Яна Дугарь і далі лишається на волі під особистим зобов’язанням.
Таке рішення, оголошене суддею Оксани Голуб, обернулося сутичками з правоохоронцями під “храмом Феміди”. Активісти намагалися перешкодити вивезенню Ріфа до СІЗО, однак програли. Далі був нічний візит протестувальників у Кончу-Заспу, під домівки генпрокурора Венедиктової та президента Зеленського. У ньому теж брала участь кореспондентка “Новинарні“.

У суді

“Група підтримки” підсудних у “справі Шеремета” під Шевченківським райсудом Києва, попри холоднечу, зростала з наближенням вечора. Традиційно, в натовпі була символіка “Демсокири”, “Національного корпусу”, Руху опору капітуляції, Жіночого ветеранського руху. Підтягнулися правозахисник і блогер Сергій Стерненко, колишній в’язень Кремля Павло Гриб, багато ветеранів, волонтерів, депутатів від різних політичних сил, військових командирів, що готові були взяти Андрія Антоненка на поруки.

Цього дня і в Ріфа, і в Ліси та Яни закінчувався термін дії встановлених раніше запобіжних заходів. Чим не привід, щоб через 11 місяців нарешті випустити військового ССО з буцегарні.

Юлія Кузьменко і Яна Дугарь з адвокатами

Про те, що цей вечір обіцяє бути “жарким”, не говорив лише лінивий. Судова охорона прискіпливіше, ніж завжди, перевіряє вміст наплечника та сканує операторів та фотографів металошукачем (“звичайну” пресу до зали засідань не пускають). Ще одне нововведення – присутність присяжних. Хоча, за словами адвокатів обвинувачених, значного впливу на процес ті не мали.

На суді звучали ті самі аргументи сторони захисту. І та сама відсутність аргументів з боку сторони обвинувачення.

Адвокат Микола Ореховський показав документальне відео, присвячене захисту медика 25-ї повітряно-десантної Яни Дугарь.

“Цього разу ви так само побачили аудіо, відео, зроблене моїми захисниками, – заявила Яна. – Видно неозброєним оком, що я і та дівчина (зафіксована вуличною камерою, яка нібито розвідувала територію перед підривом авто з Шереметом – “Н”) – не подібні. В будь-якій війні в першу чергу страждає правда. Це війна моя, Юлі і Андрія. Ми будемо боротися за правду”.

Захист військової акцентує увагу на тому, що в зафіксованої на відео дівчини не видно татуювань, тоді як у Дугарь вони були задовго до вбивства Шеремета.

Андрій Антоненко в “акваріумі”

Андрій Антоненко у своїй промові згадав про мотив убивства, який підозрюваним “шили” на початку, що, зрештою, став мемом: “захоплення ультранаціоналістичними ідеями і культивування величі арійської раси”.

“По-перше, в мене дід – польський єврей, – нагадав Ріф. – По-друге, був такий підполковник Катинський, котрий відверто сказав: “Шо ти паришся? Цю історію вам причепили з іншого діла!” З діла Віти Заверухи”.

Адвокат Станіслав Кулик у свою чергу проаналізував дії слідчих одразу ж після підриву авто Шеремета. За його словами, ті діяли непрофесійно, і шансів знайти реальних убивць журналіста майже не лишилося.

“Я в минулому житті працював у міліції, в карному розшуку, – розповів Кулик. – Я на практиці знаю, як важливо збирати докази й фіксувати їх одразу після правопорушення. В даному випадку було допущено купу кричущих порушень, які дадуть можливість уникнути покарання справжнім убивцям Шеремета”.

Матеріал, який приготували органи досудового розслідування, він назвав “мотлохом”.

Андрій Антоненко на суді. Попереду – адвокати, група підтримки, сидить – депутат Яна Зінкевич

За словами Кулика, поліцейські допустили загоряння авто після підриву, а потім гасили машину брандспойтом, знищивши значну частину доказів. На відео, знятому в той день, видно, що працівники поліції ходять по місцю скоєння злочину без бахіл і рукавичок, “затоптують” сліди.

“З початку досудового розслідування – воно не велося належним чином! – переконаний адвокат. – Було втрачене дуже важливе відео. Є документальний фільм: журналісти показують і ті моменти, які були упущені органами досудового розслідування. На місці закладки була присутня третя особа, яку ніхто не може знайти. Це видно на відео. Інший свідок – таксист. Особа, яка перебувала навпроти авто Шеремета під час закладки – цей важливий свідок був втрачений! Але його знайшли журналісти. Журналісти знайшли водія через пасажирів, яких він підвозив тієї ночі, і зателефонували йому”.

Говорили на суді і про гексоген, і про нібито “підозрілу ходу”, і про різницю в зрості Антоненка та зафіксованого на відео чоловіка, і про “монку” (точніше, муляж міни, знайдений у Ріффмайстра, який поліція “шиє” до справи).

Антоненка не випускали з “акваріуму”, тож друзі влаштували йому спілкування з групою підтримки знадвору через відеозв’язок на телефоні. Андрій розповів – за час ув’язнення він жодного разу не спілкувався з рідними без скла між ними.

Суддя Оксана Голуб оголошує рішення

Зрештою арешт Ріфа знову продовжили. Запобіжний захід лікарки-волонтерки Кузьменко змінили в жорсткіший бік – цілодобовий домашній арешт з електронним браслетом (у серпні браслет знімали) та зобов’язанням здати на зберігання документи для виїзду з країни.

Термін дії ухвали суду суддя Оксана Голуб оголосила на 60 днів, тобто до 19 грудня.

Під судом

Ближче до кінця засідання активісти забарикадували запасний виїзд із суду – з наміром не дати вивезти Антоненка.

Ті, хто чатував назовні, розповідають: бійці спецпризначення активізувалися і завели мотори ще до того, як судді вийшли з нарадчої кімнати.

Активістка Любомира Кеплер зазначає: барикаду було зведено солідну – зі сміттєвих контейнерів та гілля. У певний момент протистояння на тій барикаді один чоловік затягнув пісню “Грає море зелене” – та так пронизливо, до дрижаків. Люди підхопили, і це була своєрідна “мить катарсису”.

Фото: Wathers.media

Однак автозак з Андрієм несподівано рушив до головного виїзду. Відбулася штовханина – люди намагалися перешкодити виїзду машини. Перекрили проїжджу частину вулиці Дегтярівської та трамвайні колії, пропускали лише автівки екстреної допомоги. Скандували: “Разом – і до кінця!”

“Сьогодні до СІЗО закривають не лише Андрія Антоненка
– в СІЗО закривають наші права.

Наша свобода також закрита!” – вигукував Сергій Стерненко.

Сергій Стерненко

Протестувальники запалили фаєри, поліція пустила в хід газ і кийки. Кільком учасникам акції знадобилася медична допомога.

Заблокований автобус НГУ з Антоненком

Серед постраждалих – активістка і фотографка Катерина Ейхман. Дівчина має забої, однак серйозних травмувань вдалося уникнути.

“Подивіться уважно на цих людей в шоломах, – написала Катерина на своїй сторінці в фейсбуці. – Якщо вам ще якимось дивом здавалося, що вони вам допоможуть, то просто знайте, що їм по**й. Їм по**й чи ти жінка, чи ти журналістка, чи фотографка, їм по**й на твої 50 кілограмів разом з камерою, їм по**й на твоє “мені боляче” і “мені нічим дихати, зараз втрачу свідомість”. (…) Мусор, який стояв біля мене (ну як стояв, навалився на мене), на моє “нічим дихати” так і сказав: “Мені по**й, нічо було сюди іти”.

У штовханині маса поліції і Нацгвардії переважила, авто з Антоненком виїхало в напрямку ізолятора.

У Кончі-Заспі

По тому активісти організувалися, розібрали “піших” учасників протесту по автівках і колоною рушили до Кончі-Заспи. Біля брами, що, ймовірно, веде до помешкань генпрокурора Ірини Венедіктової та президента Володимира Зеленського, влаштували ще один міні-пікет – із промовами та фаєрами.

Поліція вже чекала на “гостей”, причому частина правоохоронців ховалася в лісопосадці. “Гості” ж згадували незлим тихим словом і “справу Стуса”, і “справу Сармата“, і справу харківських “робінгудів”, і не розкриті вбивства Катерини Гандзюк та 5-річного Кирила Тлявова, до яких причетні представники влади й поліції.

Фразу “Замість патріотів сядеш ти” вивели фарбою на полотнищі. Однак, коли його підняли з асфальту і закріпили на масивному паркані, виявилося, що фарба просочилася крізь матерію і лишила на вході до урядових маєтків копію “привітання”, відбиту на землі.

…Під час блокування руху автотранспорту і трамваїв на Дегтярівській (трамвай стояв від сили 5 хвилин) один з активістів зайшов досередини і спробував поспілкуватися з пасажирами, обуреними зупинкою. Вийшов, немов прибитий – пересічні громадяни перебувають в іншому мікрокосмосі.

Заблокований трамвай на Дегтярівській

І хоча в Конча-Заспі деякі автівки, що проминали пікетувальників, сигналили на знак підтримки, активна меншість у “справі Ріфа” досі лишається меншістю. Диваками й маргіналами в очах городян. Активність яких, на жаль, поступово вигоряє.

Читайте також:
Справа Шеремета: суд визначив порядок дослідження доказів, Зеленського й Авакова не допитуватимуть

Передісторія

Український і білоруський журналіст, громадянин Росії Павло Шеремет був убитий 20 липня 2016 року в Києві через підрив автомобіля. Новий президент Володимир Зеленський поставив завдання глава МВС Арсену Авакову знайти вбивць журналіста.

12 грудня 2019 року слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Шереметом п’ятьох людей: дитячу лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер”, військового Сил спецоперацій ЗСУ Андрія Антоненка та бойового медика 25 опдбр ДШВ ЗСУ Яну Дугарь.
Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на великому брифінгу за участі президента Зеленського.

За першою версією правоохоронців, закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку, відзначаючи камери відеоспостереження.

У контексті справи згадували також добровольців Владислава Грищенка “Бучу” (раніше судимого) та його дружину Інну Грищенко “Пуму”. Нібито вибухівка, виготовлена Грищенком під час виконання іншого злочину, була подібна до вибухового пристрою, застосованого для підриву авто з Шереметом у липні 2016-го.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Прокуратура й поліція називали Андрія Антоненка організатором злочину та в підозрах і матеріалах досудового розслідування вказували для всіх трьох імовірні “мотиви” вбивства журналіста, взяті з інших справ п’ятирічної давності: “захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси…”

Однак 21 травня 2020 року стало відомо, що всім трьом підозрюваним у вбивстві Шеремета. Тепер слідство називає організаторами злочину “невстановлених осіб”, а не Антоненка.

Із нової підозри зникли “арійська раса” та “ультранаціоналістичні погляди” – тепер, за оновленою версією слідства, мотивом були особисті мотиви “невстановлених організаторів та замовників”, які вирішили створити “вкрай резонансну подію з метою подальшої провокації численних акцій протесту”.

Поліція тепер вважає, що організатори були “обізнані, серед іншого, з методами роботи правоохоронних органів”. Речник МВС Артем Шевченко в особистій переписці, опублікованій у мережі, натякав, нібито до вбивства Шеремета може бути причетне СБУ.

У новій підозрі Андрій Антоненко і Юлія Кузьменко є лише “виконавцями”, а Яна Дугарь – “пособником”.

За уточненою версією, Кузьменко лише підкладала вибухівку під автомобіль журналіста, але не активувала її, як ішлося в підозрі раніше.

Також до підозр додали дві нові статті: про знищення майна (автомобіля, на якому їхав Шеремет) та незаконне поводження зі зброєю (вибухівкою, яку підклали під авто).

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко “Ріффмастер” – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…”
Лікар Юлія Кузьменко “Ліса” – походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер. Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.
Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк уперше відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави на два місяці.

Надалі Київський апеляційний не задовольняв клопотання захисту та не змінював міру запобіжного заходу для “Ріффмастера” і Кузьменко, а Дугарь переводили під нічний домашній арешт у Києві.

11 серпня для Юлії Кузьменко суд пом’якшив запобіжний захід, змінивши його із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.
Всупереч очікуванням, суд залишив Антоненка під вартою.

Судовий процес за обвинуваченнями Антоненка, Кузьменко й Дугарь почався в Шевченківському райсуді Києва 4 вересня з обрання присяжних.

Судові засідання та інші процесуальні дії в цій справі супроводжуються мітингами й іншими акціями протесту. Значна частина громадськості вважає докази щодо Антоненка, Кузьменко і Дугарь недостатніми, а саму справу – намаганнями очорнити ветеранське і військове середовище.

Читайте також:
У справі Шеремета визначили трьох присяжних, вони склали присягу


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.