Україна домагається не обміну, а звільнення кримських татар, – Кулеба

 

Обмін полоненими – найскладніша частина всіх переговорів із Російською Федерацією, щодо кримських татар українська сторона домагається не їх обміну, а звільнення.

Про це нещодавно заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю турецькому телеканалу TRT Russian.

“Обмін полоненими, ймовірно, є найбільш складною і делікатною частиною всіх переговорів із Росією, тому що він стосується долі людей, їхніх родичів, які чекають на новини, тому ніколи не розкриваємо ніяких даних ув’язнених, які можуть бути обміняні, або термінів”, – сказав  урядовець.

Він запевнив, що українська сторона готова перейти до наступного раунду обміну.

“Це те, над чим ми активно працюємо (обмін полоненими, – “Н”). І ми готові перейти до наступного раунду обміну. Однак інша сторона не так конструктивна, як ми, тому є багато нових проблем, вирішення яких маємо знайти, перш ніж обмін зможе відбутися. Але ми абсолютно повністю зосередилися на тому, щоб формула “всіх на всіх” була реалізована“, – сказав Кулеба.

Щодо включення до списків обміну кримських татар, він наголосив на тому, що Київ домагається не обміну, а звільнення.

“Коли ми говоримо про кримських татар, йдеться не про обмін. Ми вимагаємо лише звільнення цих людей, і це найскладніша частина, тому що Росія вважає, що Крим під її юрисдикцією”, – сказав глава МЗС України.

Він наголосив, що Москва відповідає за те, що відбувається на окупованих територіях.

Читайте також:
“Нагадати про кожного”: учасники акції в Києві вимагають від влади повернути полонених і зниклих. ФОТО

“Крим був і буде до повернення залишатися незаконно окупованою територією. Відповідно до міжнародного права, РФ, держава-окупант несе всю відповідальність за те, що відбувається на півострові… Кожна її дія, що суперечить її зобов’язанням як держави-окупанта, призведе до її відповідальності, за яку вона нестиме покарання, включаючи різного роду обмеження”, – зазначив Кулеба.

Він також нагадав, що Україна, міжнародне співтовариство і Туреччина, зокрема, вважають Крим незаконно окупованою територією, що визначає складну позицію Росії з цього питання.

Нагадаємо, перший у 2020 році обмін полоненими з ОРДЛО проходив на КПВВ “Майорськ” під Горлівкою (з “ДНР”) і на мості під Щастям (з “ЛНР”).
При цьому дотримувалися карантинні заходи: всі учасники обміну були в захисних масках, їх закликали дотримуватися необхідної соціальної дистанції.

У результаті обміну на підконтрольну Україні територію повернулися 20 громадян (з них двоє – військових).

Україна передала бойовикам “ДНР/ЛНР” загалом 14 осіб. Зокрема, сторона ОРДО отримала 10 своїх прибічників, ОРЛО – 4.

Попередній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року на КПВВ “Майорське” в Донецькій області у форматі 76 на 123. Сепаратисти передали Україні 76 осіб – 12 військових і 64 цивільних.

Читайте також:
Списки на обмін поповнилися двома людьми, всього – 134 бранці, – Сущенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна