У Бішкеку обстріляли авто експрезидента Атамбаєва. ВІДЕО

 

У п’ятницю, 9 жовтня, автомобіль колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва на центральній площі Ала-Тоо в Бішкеку, де проходять зіткнення, обстріляли невідомі.

Про це повідомила його радниця Кундуз Жолдубаєва у фейсбуці.

“У машину експрезидента стріляли бойовими кулями. Алмазбек Шаршенович не постраждав”, – йдеться в повідомленні.

Сам Атамбаєв заявив, що інформація про ймовірний замах на нього “надійшла ще вчора”.

Під час зіткнення на площі Ала-Тоо отримав поранення Тілек Токтогазієв – кандидат у депутати від партії  “Ата Макен”, повідомляє “Радіо Азаттик”.

Соратники Токтогазієва розповіли, що він отримав травму голови, політика госпіталізували.

Сьогодні в столиці Киргизстану, біля пам’ятника Манасу, проходив мітинг прихильників  експрезидента Алмазбека Атамбаєва. Учасники вимагали зборів депутатів парламенту для обрання легітимного прем’єр-міністра.

Під час виступу політиків на площу підійшли невідомі особи. Повідомляється, що це прихильники новообраного прем’єр-міністра Садира Жапарова, які проводили свій мітинг на Старій площі.

Сталася бійка, люди кидали каміння і пластикові пляшки. Прихильники Атамбаєва були змушені відійти та припинити акцію.

Читайте також:
Президент Киргизстану назвав умову, за якої піде у відставку

Нагадаємо, зіткнення в Бішкеку почалися 5 жовтня після оголошення попередніх результатів виборів до парламенту Киргизстану. Демонстранти вимагали проведення повторних виборів. Для розгону маніфестантів міліція застосовувала водомети, сльозогінний газ і світлошумові гранати.

За попередніми даними, виборчий поріг подолали чотири політичні сили.: “Бірімдік” (“Єдність”, проурядова партія), “Мекен Киргизстан” (“Рідний Киргизстан”, проурядова партія), “Киргизстан” (центристська партія) і “Бутун Киргизстан” (“Єдиний Киргизстан”, центристська партія).

Десять із 12 опозиційних партій, які програли, відмовилися визнавати попередні результати голосування. Лідер партії “Бір Бол” Алтинбек Сулайманов закликав призначити нові вибори без участі партій, пов’язаних з владою.

Міжнародні спостерігачі заявили, що на виборах були серйозні порушення, зокрема підкуп і залякування виборців.

Чинний президент Киргизії Сооронбай Жеенбеков припустив можливість анулювання підсумків парламентських виборів. Тоді заступник голови Центрвиборчкому Киргизстану Абдижапар Бекматов 6 жовтня повідомив, що дату нових в країні мають призначити протягом двох тижнів.

За даними міністерства охорони здоров’я Киргизстану, загалом у результаті заворушень на тлі протестів проти результатів парламентських виборів постраждали більше тисячі людей, один чоловік загинув.

Читайте також:
У Бішкеку оголосили надзвичайний стан, у місто вводять війська та встановлять блокпости

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна