Азербайджан завдав вогневого удару по полковому штабу ЗС Вірменії. ВІДЕО

 

В результаті бойової операції, проведеної на одному з напрямків фронту, військові Азербайджану захопили шість танків Т-72 в повному робочому стані, що належать 49-й танковій бригаді збройних сил Вірменії. Серед трофеїв також – інше озброєння вірменської армії.
Крім того, внаслідок вогневого удару по штабу 5-го гірськострілкового полку збройних сил Вірменії повністю зруйновано приміщення, загинув начальник артилерії полку та багато військових.

Як повідомили в п’ятницю, 9 жовтня, в пресслужбі міноборони АР, з полудня 8 жовтня до ранку 9 жовтня і всю минулу ніч на лінії фронту тривали запеклі бої.
Особовий склад військових частин збройних сил Вірменії, дислокованих в Ханкенді, несучи важкі втрати, був змушений евакуюватися.

“В ході військової операції в результаті вогневого удару ЗС Азербайджану було зруйновано будівлю штабу 5-го гірськострілкового полку збройних сил Вірменії. Важко пораненим знаходився в будівлі начальник штабу 10-ї гірськострілецької дивізії полковник Самвел Григорян, загинули начальник артилерії полку підполковник Арман Дермеян і велике число військовослужбовців”, – повідомили в пресслужбі оборонного відомства АР, показавши відповідне відео.

 

“В результаті було втрачено управління і порушена взаємна координація дій між військами супротивника, виникли заворушення між його підрозділами, порушена дисципліна особового складу, залишення бойових позицій стали масовим явищем”, – сказали у МО АР.

Особовий склад підрозділів, який зазнав втрат від вогневого удару по Ханкенді, евакуююється.

“Велике число військовослужбовців убито і поранено в результаті артилерійського обстрілу укриття однієї з військових частин в Ханкенді”, – додали у відомстві.

Протягом дня та минулої ночі були знищені:

  • 13 танків Т-72, ;
  • два БМП;
  • чотири реактивних системи залпового вогню БМ-21 “Град”;
  • дві самохідно-артилерійських установки 2С3 “Акація”;
  • три гармати Д-30;
  • дві радіолокаційні системи;
  • велика кількість автомобільної техніки ЗС Вірменії.

У МО АР додали, що в результаті бойової операції, проведеної на одному з напрямків фронту, захоплено шість танків Т-72 в повному робочому стані, що належать 49-ій танковій бригаді збройних сил Вірменії.

Додамо також, що Вірменія і Азербайджан підтвердили готовність відправити своїх представників на консультації до Москви в п’ятницю, 9 жовтня. Про це повідомила офіційний представник Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова.

“Баку і Єреван підтвердили участь в консультаціях в Москві. Йде активна підготовка”, – сказала Захарова, яку цитує агентство “Інтерфакс”.

Читайте також:
Унаслідок вірменських обстрілів пошкоджено історичні пам’ятки Азербайджану, – мінкульт АР

Як інформувала “Новинарня“, 27 вересня армія Азербайджану почала наступ на різних ділянках лінії розмежування з Нагірним Карабахом, окупованим Вірменією. Такі дії в Баку пояснили численними обстрілами з боку вірмен напередодні.
Сторони повідомили про сотні жертв з обох боків, зокрема й серед мирного населення, та значну кількість знищеної техніки.
За даними з Азербайджану, внаслідок артобстрілу з боку ЗС Вірменії на початку відновленої війни загинула ціла мирна родина – житель села Гашалти Нафталанського району Ельбрус Гурбанов і чотири члени його сім’ї.

Азербайджан заявляв про звільнення семи сіл на території Нагірного Карабаху, низки (Гараханбейлі, Гервенд, Горадіз, Йухари Абдуррахманли, Ашаги Абдуррахманли, Боюк Марджанли і Нюзгар), знищення кількох постів противника і взяття під контроль важливих висот.

У Вірменії спершу спростовували цю інформацію та стверджували, ніби на іншому боці воюють турецькі найманці.

Влада Вірменії й адміністрація так званої “Нагірно-Карабаської республіки” оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію. Парламент Азербайджану прийняв постанову про запровадження воєнного стану в деяких регіонах країни та часткову мобілізацію.

Туреччина заявила про підтримку Азербайджану у конфлікті з Вірменією. В Анкарі вважають Вірменію відповідальною за загострення обстановки в Нагірному Карабаху та надають підтримку Азербайджану.

Вірменія розглядає можливість визнання незалежності Нагірного Карабаху, заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Водночас у Єревані відкинули пропозиції щодо введення міжнародних миротворців до Карабаху.

При цьому обидві сторони називають дані з іншого боку щодо своїх втрат значно завищеними.

Як відомо, військовий конфлікт між двома південнокавказькими країнами спалахнув у 1988 році через територіальні претензії Вірменії до Азербайджану.
Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів – майже 20 відсотків території Азербайджану – залишаються під окупацією збройних сил Вірменії.
У травні 1994 року сторони узгодили режим припинення вогню. Надалі під егідою Мінської групи ОБСЄ, при співголовуванні Росії, Франції і США, тривають безуспішні мирні переговори.
Рада безпеки ООН ухвалила чотири резолюції щодо звільнення окупованого Нагірного Карабаху і прилеглих до нього територій, але вони не виконуються Вірменією, яку підтримує Російська Федерація.

Попереднього разу суттєві бої на кордоні між Азербайджаном та Вірменією зав’язувалися 12 липня.

Читайте також:
Вірмени обстріляли трубопровід “Баку-Тбілісі-Джейхан”, що постачає нафту до Туреччини, – Міноборони АР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна