Комітет Ради рекомендував відсторонити з посади начальника ХНУПСу Турінського після катастрофи Ан-26

 

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки порекомендував тимчасово усунути з посади начальника Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба генерал-майора Олександра Турінського після катастрофи літака Ан-26Ш.

До такого рішення комітет дійшов під час засідання в середу, 30 вересня.

Зазначається, що відповідно до порядку денного народні депутати заслухали інформацію представників Державного бюро розслідувань, Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних сил України щодо авіакатастрофи літака Ан-26Ш під Чугуєвом Харківської області.

“Комітет ухвалив рішення рекомендувати відсторонити від виконання службових обов’язків начальника ХНУПС Турінського на час розслідування авіакатастрофи літака Ан-26Ш під Чугуєвом Харківської області з метою проведення всебічного, об’єктивного та неупередженого розслідування справи”, – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що під час цього ж засідання комітету нардепи рекомендували ВР збільшити у бюджеті-2021 видатки на Міністерство оборони та космічну галузь.

Разом з тим, нардеп Сергій Рахманін звернув увагу, що представники Міністерства оборони під час засідання комітету не змогли переконливо пояснити, “чи було виправданим перебування такої кількості курсантів на облавку літака” та якою має бути гранична чисельність людей, котрим дозволено перебувати у літаку під час тренувальних польотів.

“Є підстави вважати, що відповідна вимога була порушена, і кількість курсантів, які перебували на борту, була більшою, ніж вимагає регламент. Якщо це так, імовірне порушення призвело до збільшення кількості жертв трагедії”, – написав Рахманін на сторінці у ФБ.

Читайте також:
Катастрофа Ан-26 під Чугуєвом: оприлюднено імена загиблих курсантів й офіцерів

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 25 вересня 2020 року, близько 20:45, при виконанні планового навчального польоту  біля міста Чугуїв під час заходу на посадку сталася катастрофа літака Ан-26Ш зі складу навчальної авіаційної бригади Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба. На борту перебували сім членів екіпажу, включно з офіцерами, та 20 курсантів ХНУПС.

Літак розбився поруч з автодорогою та загорівся, 26 людей загинули.

При цьому двоє курсантів встигли вибратися з палаючого літака. Одного з них – В’ячеслава Золочевського – у стані середньої тяжкості доправили у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону (Харків). Загрози його життю немає.

Другого курсанта, який отримав опіки близько 90% поверхні тіла, намагалися врятувати медики опікового центру Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги. Проте вранці 26 вересня він помер.

Державну комісію з розслідування причин катастрофи очолив віцепрем’єр-міністр Олег Уруський, заступник голови – міністр оборони Андрій Таран.

За фактом падіння літака ДБР розпочало кримінальне провадження про порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу й тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

Читайте також:
ДБР перевіряє чотири версії причин катастрофи Ан-26 на Харківщині

МОУ спростувало фейк, що курсанти ХНУПС після катастрофи Ан-26 забирають документи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна