Від завтра НБУ виводить з обігу монету 25 копійок і частину банкнот

 

Національний банк з 1 жовтня 2020 року виводить з обігу монети номіналом 25 копійок і банкноти зразка випуску до 2003 року.

Про це у середу, 30 вересня, передає “Інтерфакс-Україна” з посиланням на постанови правління НБУ, які набирають чинності з 1 жовтня.

Відповідні монети і банкноти до 30 вересня 2021 року можна буде безкоштовно обміняти у всіх банках країни, а до 30 вересня 2023 року – в Нацбанку, “Ощадбанку”, “Приватбанку”, “Райффайзен Банку Аваль” та “ПУМБ”.

Нацбанк пояснює, що монети номіналом 25 копійок зараз не розмінюються через вилучення з обігу монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, що відбулося минулого року.

Також Національний банк буде активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на відповідні обігові монети зразка 2018 року.

Банкноти старого зразка, введені у обіг до 2003 року, уже майже не виконують свою функцію платіжного засобу. Зараз у обігу їх залишається близько 1,8% від загальної кількості банкнот в обігу.

Отже, з 1 жовтня 2020 року усі магазини, ресторани, сфера побуту мають припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот – до 16 жовтня здати до кас банків України для зарахування на рахунки.

Нагадаємо, Нацбанк через карантин продовжив спрощену реструктуризацію кредитів.

Читайте також:
НБУ вводить в обіг монету номіналом 10 гривень. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна