За два місяці перемир’я окупанти жодного разу не застосували важке озброєння, – штаб ООС

 

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації за два місяці перемир’я на Донбасі не зафіксувала жодного випадку застосування важкого озброєння з боку російсько-окупаційних військ.

Уздовж лінії фронту помічали лише поодинокі провокаці, інформує пресцентр штабу ООС у середу, 30 вересня.

“Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що від початку дії домовленостей, досягнутих 22 липня 2020 року, на переважній більшості ділянок лінії розмежування режим тиші зберігається повною мірою”, – йдеться в повідомленні.

Упродовж двох місяців, за даними спостерігачів СЦКК, лише на деяких ділянках зафіксовані поодинокі неприцільні постріли з боку російсько-окупаційних військ, здебільшого зі стрілецької зброї.

За весь зазначений період жодного разу не зафіксували застосування противником важкого озброєння, забороненого Мінськими домовленостями від 5 вересня 2014 року, Комплексом заходів з виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року, Доповненням до комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей 29 вересня 2015 року, Конвенцією про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї від 1980 року.

Про всі провокації з боку російсько-окупаційних військ українська сторона СЦКК щоденно інформує встановленим порядком Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ та вживає всіх законних способів для їх припинення в межах координаційного механізму.

Водночас українська сторона СЦКК наголошує, що від моменту вступу в дію, з 27 липня 2020 року, Додаткових домовленостей про повне та всеосяжне припинення вогню українські воїни повною мірою дотримуються режиму тиші та непохитно стоять на захисті держави, гарантуючи безпекові передумови для просування мирного процесу.

Водночас Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у середу, 30 вересня, заявив, що не відкидає ймовірність відновлення локальних бойових дій в зоні ООС.

Як писала “Новинарня“, вдень 30 вересня російські окупанти відкрили вогонь поблизу Зайцевого на Донеччині, один український військовий отримав поранення.

Читайте також:
“Інколи буває страшно від цієї тиші. Ми до неї не звикли”. Як у фронтовій Жованці вчаться жити без обстрілів і вперше за шість років перекривають дахи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна