Легалізовані “очі” на допомогу армії: “Аеророзвідка” набула статусу громадської організації

 

автор: Олена Максименко
фото автора

…Поруч з учасниками  дискусії – портрети загиблих аеророзвідників та їхні історії. Горять свічки. Серед світлин – легендарний “Чубака” Володимир Кочетков-Сукач. Керівник волонтерського проєкту “Аеророзвідка” від початку війни на Сході, перед тим Чубака був активістом Майдану, їздив пікетувати Межигір’я. Він мав любительський безпілотник із вкрай обмеженими можливостями, однак у Луганському аеропорту зумів підняти його на висоту понад 900 метрів, і це дало змогу вийти нашим військовим з оточення. “Він сказав тоді: “Наша армія сліпа!” – згадують колеги.

Тепер ситуація змінилася докорінно. А волонтерський проєкт, що з 2014 року займається виготовленням та підтримкою БПЛА для армії, розрісся та перетворився на ГО “Аеророзвідка”. 26 вересня її презентували в колишній резиденції Януковича в Межигір’ї, куди приїздили разом із Чубакою.

Крім представлення громадської організації, відбулася панельна дискусія, а також обговорення в групах за двома напрямками: “аеророзвідка через призму ІТ” та “робототехніка”. Легалізувавшись як “гошка”, “Аеророзвідка” планує розширювати сферу діяльності.

Портрети загиблих і померлих волонтерів-аеророзвідників

Від зони ООС до зони ЧАЕС і назад

Широкий хол, що був задуманий для колекції ретро-автомобілів Януковича, став платформою для зустрічі понад сотні небайдужих до аеророзвідки, серед яких ветерани АТО/ООС, волонтери, бізнесмени, меценати, громадські активісти, урядовці.

Збори ГО “Аеророзвідка” збіглися в часі й місці із патріотичним забігом “Шаную воїнів – біжу за героїв України”, тож чимало учасників після пробіжки підтягувалися в резиденцію. Родзинки додавали експонати виставки “Джанк-арт” Сергія Кузнєцова в цьому ж приміщенні: химерні роботи та космічні істоти ніби натякали на можливе майбутнє технологічної війни, адже безпілотники – це передусім битва технологій.

Як розповів голова правління ГО Артем Молчанов, спершу вони планували камерну презентацію лише для наближених. Але коли почали прикидати списки людей, які перебули в орбіті аеророзвідки протягом останніх шести років, то назбиралося близько 300 причетних.

Ярослав Гончар

“Ми позиціонуємо себе як платформу, що здатна об’єднати всіх людей, які необхідні аеророзвідці – і технічну експертизу, і адвокаційний напрямок, і державних службовців, і меценатів, і бізнес – для того, щоб виробити певну візію – з точки зору ІТ, робототехніки тощо”, – коментує голова наглядової ради ГО “Аеророзвідка” Ярослав Гончар. За його словами, напрямок робототехніки – це не лише про БПЛА, це також проєкти щодо турелів та розробки підводних дронів.

Ідея “легалізації” виникла, коли активісти почали розробляти проєкт залучення АТОвців-аеророзвідників до роботи з безпілотниками в Чорнобильській зоні – це допомогло б і заповіднику, і ветеранам із працевлаштуванням.

Волонтерське КБ за стандартами НАТО

Фасилітаторка та громадська діячка Марія Лемберг допомагає “Аеророзвідці” вже не один рік. У Межигір’ї вона вела групову роботу в секції ІТ-технологій.

Марія Лемберг

“Я почала співпрацювати з ними з купівлі “Лелеки” в підрозділ, – згадує Марія. – І я побачила, що їм вдалося створити. Це ніби інноваційний центр, такий собі мікс інкубатора, лабораторії, розробки ІТ, крутий приклад створеного в Україні продукту із застосуванням його в оборонній сфері. По-друге, те, що їм вдалося створити, відповідає стандартам НАТО. У процесі роботи цього центру виросло вже ціле покоління військових айтішників, які два роки поспіль вигравали хакатони, організовані НАТО”.

“Аеророзвідники фактично обслуговують всю лінію фронту, і їхні розробки здійснюються на волонтерських засадах, за рахунок благодійних внесків. Із волонтерського об’єднання вони перетворилися на конструкторське бюро, яке розробляє інноваційний технологічний продукт”, – констатує Марія.

Знайдена платформа

Усі гості презентації “Аеророзвідки” мали можливість на розвішених аркушах написати маркером, хто який стосунок мав до цієї сфери під час війни. Під вечір “паперова стіна” вкрилася різноманітним “наскельним живописом”: хтось просто лишав автографи, хтось залишав спогади в малюнках, хтось писав ключові фрази, зрозумілі тільки “посвяченим”, типу “суп із фазана”, “травень 2014, звільняли будівлю МВС в Маріуполі” тощо.

Ті ж, хто працював по групах, зосереджено обговорювали, виписували, малювали схеми та представляли свої візії і проєкти на фліпчартах.

“Оцей формат, фреймворк – можна взяти людину, яка не зовсім дотична до нашої справи або бачить тільки певний сегмент. – А ти її закидаєш у більший обсяг інформації, і наша задача – зняти шори, щоб людина включилася, змогла розкритися”, – підсумував Ярослав Гончар.

Матеріали дискусії та напрацювання з Межигір’я будуть оцифровані та надані всім членам ГО. Наступні збори плануються за пів року. “Буде вже напрацювання конкретного плану, що потрібно. Зараз ось уже є дві явно сформовані секції. Нам потрібно це об’єднати в “брідж” таким чином, щоб знову врахувати інтереси всіх – і держави, і ЗСУ, і громадського, і комерційного сектору. Це і є аеророзвідка!” – пояснює керівник організації.

За його словами, активний “кістяк” команди налічує близько сотні осіб.

“Нарешті після шести років роботи вони знайшли форму, в якій готові і хочуть функціонувати далі, – поділилася враженнями Марія Лемберг. – Адже частина об’єднання реалізовує себе як військовослужбовці, а хтось просто допомагає як небайдужий прихильник. І ось знайдена форма, за допомогою якої можна долучитися формально й офіційно, і фактично впливати на рішення”.

Активістка переконана: ГО має стати платформою, яка об’єднає розробників у цивільному та військовому секторах, хто працює взагалі над ІТ-рішеннями у сфері оборони з приводу того, куди має рухатись Україна та якими мають бути інновації в армії.

Цивільно-військова взаємодія

“В країні надзвичайно сильний недержавний сектор. Він фактично врятував країну – під час Майдану, на початку війни. Цей сектор завжди відіграватиме важливу роль, – сказав під час панельної дискусії Андрій Загороднюк – міністр оборони в 2019-2020 роках, колишній керівник Офісу реформ МОУ, а зараз голова ГО “Центр оборонних стратегій”.

Говорить Олександр Терещенко (крайній ліворуч). Третій праворуч – ексміністр Андрій Загороднюк

Заступник міністра у справах ветеранів, АТОвець Олександр Терещенко від початку очолює в Мінветі напрямок співпраці з громадськими організаціями. “Я вважаю громадські організації і партнером держави, і конкурентом в хорошому сенсі – чиновникам потрібен хтось, хто не давав би їм заспокоїтися на своєму місці”, – зазначив Терещенко на презентації “Аеророзвідки”.

За його словами, проєкт ГО може отримати фінансування від Міністерства у справах ветеранів обсягом навіть до 15 мільйонів гривень. Для цього проєкт має бути всеукраїнським (охоплювати щонайменше 14 областей), а також у статуті ГО має бути прописаний захист ветеранів.

Емблема ГО “Аеророзвідка”

Американський радник з питань безпеки й оборони Майкл Маккарті зауважив, що недержавні організації активно взаємодіють із сектором оборони також і в США. “У нас є дуже багато груп, які займаються дослідженнями в секторі безпеки й оборони та мають на меті поліпшити умови служби в армії, – зауважив Маккарті. – Одна група організацій наглядає за тим, як відбувається фінансування збройних сил, друга група піклується про соціальне забезпечення військових та їхніх родин, третя група – це недержавні організації, які допомагають збройним силам виконувати поставлені задачі. Але вони відрізняються від подібних організацій в Україні”.

Читайте також:
Волонтери показали, як ЗСУ завдають превентивного удару по мінометних позиціях бойовиків. ВІДЕО

Українські волонтери привітали Донецьк із Днем Незалежності листівками з безпілотника

Полтораку доповіли, що армія України – четверта у світі, яка має підрозділ аеророзвідки. ФОТО

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.