Війна Азербайджану і Вірменії: Європа закликала негайно припинити бойові дії, але наступ триває

 

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич закликала Вірменію та Азербайджан припинити бойові дії в Нагірному Карабасі.

Про це в неділю, 27 вересня, повідомила “Європейська правда”.

“Я серйозно стурбована повідомленнями про військову ескалацію нагірно-карабахського конфлікту. Я закликаю наші держави-члени, Вірменію та Азербайджан, проявити відповідальність і стриманість та негайно припинити бойові дії”, – йдеться в заяві голови РЄ.

Пейчинович-Бурич нагадала, що при вступі до Ради Європи обидві країни взяли на себе зобов’язання розв’язати конфлікт мирними засобами, і це зобов’язання має суворо дотримуватися.

“Від імені Ради Європи я закликаю владу двох наших держав-членів зробити все можливе, щоб захистити людські життя і не брати участь у військових конфліктах. Слід докласти всіх зусиль, щоб зупинити ескалацію. У зв’язку з цим ми підтверджуємо нашу підтримку співголів Мінської групи ОБСЄ в їх роботі з надання допомоги нашим державам-членам у пошуку мирного вирішення цього конфлікту”.

Подібну заяву цього дня видало і міністерство закордонних справ Франції.

“Франція глибоко стурбована великомасштабними зіткненнями, що відбуваються в Нагірному Карабасі, і повідомленнями про жертви, особливо серед цивільного населення… Як співголова Мінської групи Франція разом зі своїми російськими та американськими партнерами підтверджує свою прихильність до досягнення довгострокового врегулювання нагірно-карабахського конфлікту шляхом переговорів”, – підкреслили в МЗС Франції.

Як повідомляла “Новинарня“, 27 вересня армія Азербайджану почала наступ на різних ділянках лінії розмежування з Нагірним Карабахом, окупованим Вірменією. Такі дії в Баку пояснили численними обстрілами з боку вірмен напередодні.

Сторони повідомили про десятки жертв з обох боків, зокрема й серед мирного населення, та значну кількість знищеної техніки.

За даними з Азербайджану, внаслідок артобстрілу з боку ЗС Вірменії загинула ціла мирна родина – житель села Гашалти Нафталанського району Ельбрус Гурбанов і чотири члени його сім’ї.

У Єревані стверджують, ніби збройні сили Азербайджану першого дня втратили убитими близько 200 військовослужбовців 30 одиниць бронетехніки і 20 безпілотників. Також вірмени стверджують, ніби на іншому боці воюють турецькі найманці.

Азербайджан заявив про звільнення семи сіл на території Нагірного Карабаху. У Вірменії спростовували цю інформацію.

Влада Вірменії і так званої “Нагірно-Карабахської республіки” оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію. Парламент Азербайджану прийняв постанову про запровадження воєнного стану в деяких регіонах країни.

Туреччина заявила про підтримку Азербайджану у конфлікті з Вірменією. В Анкарі вважають Вірменію відповідальною за загострення обстановки в Нагірному Карабасі та обіцяють надати підтримку Азербайджану.

Як відомо, військовий конфлікт між двома південнокавказькими країнами спалахнув у 1988 році через територіальні претензії Вірменії до Азербайджану.
Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів – майже 20 відсотків території Азербайджану – залишаються під окупацією збройних сил Вірменії.
У травні 1994 року сторони узгодили режим припинення вогню. Надалі під егідою Мінської групи ОБСЄ, при співголовуванні Росії, Франції і США, тривають безуспішні мирні переговори.
Рада Безпеки ООН ухвалила чотири резолюції щодо звільнення окупованого Нагірного Карабаху і прилеглих до нього територій, але вони не виконуються Вірменією, яку підтримує Російська Федерація.

Попереднього разу суттєві бої на кордоні між Азербайджаном та Вірменією зав’язувалися 12 липня, тоді було вбито азербайджанського генерала.

Читайте також:
МЗС України відреагувало на наступ Азербайджану в Нагірному Карабаху

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна