Щоб пам’ятали кожного: у Межигір’ї відбувся забіг на честь загиблих українських воїнів. ФОТО, ВІДЕО

 

Під Києвом відбувся щорічний забіг у пам’ять про воїнів, які загинули під час російсько-української війни – “Шаную воїнів, біжу за героїв України”.

Щоб вшанувати полеглих українських героїв, у суботу, 26 вересня, до парку “Резиденція “Межигір’я” прибули понад 600 учасників.

“Цей захід ми присвятили Дню пам’яті загиблих захисників України (29 серпня – “Н”). Але через карантинні заходи змушені були відтермінувати його аж до сьогодні”, – розповів “Новинарні” заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко.

За його словами, сенс заходу такий: “Кожен учасник обирає ім’я загиблого героя, за кого він біжить. Для когось це близька людина, для когось знайомий. Для мене – мій побратим Костянтин Сергієнко, з яким ми разом прийшли до військкомату. А для когось – просто невідома людина, яку запропонували організатори. Але після забігу учасник прочитає біографію полеглого, дізнається, про те, що він зробив для нашої країни. І це також є частиною патріотичного виховання”.

“Але можна було зареєструватися й приєднатися до акції онлайн. Тому, хто обрав такий варіант, організатори на пошту відправили номер, і свою дистанцію з іменем загиблого захисника можна було пробігти де завгодно. На мій погляд, не важливо, чи пробіжить учасник тут, чи у себе в селі”, – говорить Олександр Терещенко, який під час АТО втратив обидві руки.

Учасники забігу “Шаную воїнів, біжу за героїв України”, 26 вересня 2020, Межигір’я під Києвом. Фото: Новинарня

Подібні забіги цими днями проходять по всій Україні – в Івано-Франківську, Житомирі, Луцьку, Краматорську, Полтаві, Покровську та інших містах, загалом у дев’яти областях. Тож, заявляє Мінвет, захід уперше вийшов на всеукраїнський рівень.

Серед учасників забігу був і військовий медик, уповноважений президента з питань реабілітації учасників АТО/ООС Вадим Свириденко. Під час тяжких боїв під Дебальцевим у 2015-му фельдшер Свириденко втратив руки та ноги.

“Я біжу за Дениса Чабанчука за позивним “Чабан”, який загинув поряд зі мною. Можна просто поставити свічку і обов’язково покласти квіти біля могили. Але тут відчувається дух воїна, який не здався і не зламався. Такі заходи необхідні”, – переконаний Свириденко.

Чимало учасників приїхали з інших міст, щоб долучитися до патріотичної акції. Наприклад, ветеран російсько-української війни Сергій Довбиш прибув із Чернігова.

“На моїй футболці ім’я мого побратима Андрія Бєлкіна. Він був командиром вертолітної ланки. Шостого червня 2014-го року його гелікоптер збив ворог під Слов’янськом. На жаль, тоді з екіпажу ніхто не вижив”, – розповідає Довбиш.

Під час забігу Сергій обрав найдовшу дистанцію – 10 км. Ще були відрізки на 5 та 2 км. Подолати 2-кілометрову відстань були не проти навіть цілі родини з маленькими дітьми.

Учасники забігу “Шаную воїнів, біжу за героїв України”, 26 вересня 2020, Межигір’я під Києвом. Фото: Новинарня

Дмитро Демченко з Ірпеня став першим, хто перетнув фінішну пряму на дистанції у п’ять кілометрів.

“Я вважаю, що тут не має переможців і переможених. Тут є шана – шана героям. Сьогодні кожен, хто фінішує, вже є переможцем”, – говорить Дмитро.

Демченко біг за полковника МВС Сергія Губанова з Луганська, який воював із перших днів та загинув у травні цього року внаслідок підриву.

За даними Мінвету, цього року в забігу взяли участь 130 ветеранів АТО/ООС та 88 діючих військовослужбовців. 21 учасник мав інвалідність, 74 – поранення.

Уперше патріотичний забіг “Шаную воїнів, біжу за героїв України” відбувся 2018 року. Започаткував акцію Олег Дурмасенко, батько загиблого киянина, “кіборга” з 93-ї бригади Олексія Дурмасенка. Тож нинішній забіг був третім і, напевно, не останнім.

Фотогалерея:

забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (12) забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (9) забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (18) забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (6) забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (7) забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (5) забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (4) забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (11) забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (13) забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (16) забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (15) забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (14) забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (2) забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (8) забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (10) забіг Шаную воїнів, біжу за героїв України - 2020_ (17)
<
>

“Це не просто біг – це місія. Покликана для того, щоб не тільки вшанувати пам’ять героїв, а наче обійняти ті родини, які зазнали непоправної втрати”, – говорить засновник забігу, голова ГО “Славетні епохи” Олег Дурмасенко.

підготувала: Катерина Стулень
фото автора / “Новинарня

Читайте також:
“Тому що війна триває”: на Михайлівському монастирі відкрили оновлену Стіну пам’яті загиблих на Донбасі. ФОТО, ВІДЕО

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.