ЗМІ показали, де та як зосереджені армії України та РФ під час дзеркальних навчань

 

Росія стверджує, що її дії під час навчань “Кавказ-2020” сконцентровані на полігонах Південного військового округу і носять суто оборонний характер. Натомість Міністерство оборони України підозрює Кремль у планах наступу під приводом тренувань – Україна проводить навчання-відповідь на маневри РФ “Об’єднані зусилля-2020”.
Навчання тривають приблизно в один період – як на суходолі, так і на морі.

Мапу-інфографіку, яка ілюструє, хто, де і що робить під час військових навчань в Україні та Росії створили журналісти “Радіо Свобода”.

Так, розвідка Міністерства оборони України вважає, що Росія планує протягом 21-26 вересня перекинути до кордону з Україною близько 120 тисяч військових, щонайменше 500 танків, 300 літаків та іншу техніку.

Судячи з повідомлень російських силовиків, Росія акумулювала військову техніку на полігонах в Астраханській, Волгоградській та Ростовській областях. Наприклад, на полігоні “Ашулук” під Астраханню в ході навчань залучили зенітні комплекси С-400, Бук-М2 и “Панцирь-С”, винищувачі Су-30СМ, літаки Су-34, Су-24М, Су-30СМ, МіГ-29СМТ.

На полігоні “Прудбой”, неподалік від Волгограду, росіяни заявляють про залучення танків Т-90А, гранатометів, зенітних гарматно-ракетних комплексів “Тунгуска-М1”, ЗРК “Стріла-10” та “Верба”.

Інфографіка: Радіо Свобода

Водночас про діяльність у Ростовській області, яка межує з Україною, відкритих даних менше: російське Міноборони коротко повідомило про чергування винищувачів Су-27 та Су-30.

При цьому українська розвідка заявляє, що до Таганрогу в Ростовській області перекинули літак дальнього радіолокаційного виявлення та наведення А-50У. Росіяни публічно не повідомляли про цей літак.

В анексованому Криму Кремль привів у бойову готовність винищувачі Су-27 і Су-30СМ Південного військового округу. Також Росія заявила про залучення понад 20 кораблів і катерів флоту.

Читайте також:
“Об’єднані зусилля-2020”: відбулися бойові стрільби “Ураганами” і “Вільхою” із Зеленським. ФОТО

Як писала “Новинарня“, 17 липня міністр оборони Андрій Таран заявив, що у відповідь на російські військові навчання в тимчасово окупованому Криму “Кавказ-2020” Україна проведе асиметричні навчання “Об’єднані зусилля-2020”.

Стратегічні командно-штабні навчання “Об’єднані зусилля-2020” – імовірно, найбільші в новій історії України – проходять із 22-го по 25 вересня.

До навчання залучені радники Представництва НАТО в Україні, представники Офісу зв’язку НАТО в Україні, інструктори, військові радники та спостерігачі від Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Федеративної Республіки Німеччини, Литовської Республіки, Республіки Польща (загалом п’яти країн НАТО), а також окремий підрозділ британських десантників.

Загалом рамках КШН “Об’єднані зусилля” заявлена участь 12 тисяч військових по всій території України. За проведенням навчання спостерігають до 200 іноземних інструкторів, військових радників та спостерігачів.

У рамках КШН “Об’єднані зусилля” відбуваються маневри українських і британських десантників “Спільні зусилля”. Так, 19 вересня військові 16-ї десантно-штурмової бригади ЗС Сполученого Королівства, злетівши в Британії,  десантувалися в полі на Миколаївщині.

Нагадаємо, що за інформацією Головного управління розвідки МОУ, у військових навчаннях ЗС Росії “Кавказ-2020” у Південному військовому окрузі РФ беруть участь близько 120 тисяч військових та близько чотирьох тисяч одиниць техніки. В ході показової фази навчання “не виключаються демонстраційні дії провокаційного характеру”.

Читайте також:
Під час навчань “Об’єднані зусилля-2020” над Україною
пролетять бомбардувальники США з імітацією ракетно-бомбових ударів

На Миколаївщині та Херсонщині триває активна фаза навчань “Об’єднані зусилля-2020”. ФОТО

“Об’єднані зусилля-2020”: конвертоплани США Osprey дозаправилися в небі над Чорним морем. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна