Facebook видалив три групи російських акаунтів, які гнали фейки зокрема і на Україну

 

Компанія Facebook видалила три групи пов’язаних між собою акаунтів, які порушували заборону на закордонне втручання в соцмережу. Усі вони походять із Росії.

Як повідомляє “Укрінформ” із посиланням на заяву компанії від 24 вересня, діяльність першої мережі має російське походження і була зосереджена насамперед на Сирії та Україні, меншою мірою – на Туреччині, Японії, Вірменії, Грузії, Білорусі та Молдові, а незначна частина – на Великій Британії та США.

“Ми видалили 214 акаунтів, 35 сторінок, 18 груп у фейсбуці та 34 акаунти в інстаграмі за порушення нашої політики щодо іноземного чи державного втручання”, – йдеться в повідомленні.

Люди, які стояли за цією діяльністю, видавали себе за журналістів і жителів цих країн. Вони розміщували публікації на своїх фейкових сторінках англійською, українською, російською та арабською мовами і перенаправляли людей на свої сторонні сайти.

Інша група акаунтів, створена також у Росії, була зосереджена насамперед на Туреччині та Європі, а також на Сполучених Штатах. У неї входили п’ять ФБ-профілів та одна група, а також три інстаграм-акаунти. Фейкові власники цих профілів видавали себе за громадян Туреччини, Канади та США. Вони розміщували посилання на статті переважно англійською та турецькою мовами про глобальні новини та поточні події, що стосуються країн, на які вони націлені, включаючи місцеві вибори; геополітичні змови; президентські та парламентські вибори в Гонконгу, Іспанії, Британії та США тощо. Група витратила на просування своїх постів близько 4,8 тисячі доларів.

Третя група акаунтів налічувала 23 профілі і шість сторінок у фейсбуці, а також вісім акаунтів в інстаграмі. Вони постили інформацію переважно російською та англійською мовами про вибори та протести в Білорусі, російську та українську політику, геополітичні теорії змови, відносини Росії та НАТО тощо. На рекламу в соцмережах ці акаунти витратили близько 10 тисяч доларів.

Читайте також:
Facebook звинувачують у шпигуванні за користувачами через камеру телефона

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна