Кабмін підтримав створення Національного військового кладовища

 

Кабінет Міністрів України прийняв Постанову про внесення змін до деяких законів України щодо Національного військового меморіального кладовища. Цим документом вносяться зміни до Законів України “Про поховання та похоронну справу” та “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Відпровідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу, 23 вересня, передає пресслужба Мінветеранів.

“Національне військове меморіальне кладовище – архітектурно-художній комплекс, розміщений на спеціально відведеній земельній ділянці на території Київської області, призначений для організації почесних поховань та перепоховань борців за незалежність України у ХХ столітті, військовослужбовців, які померли під час виконання бойових завдань, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною”, – йдеться у проєкті закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо Національного військового меморіального кладовища”.

Будувати кладовище планують коштом держбюджету, витрати на поховання на території кладовища також будуть здійснюватися з бюджету.

При цьому уряд буде затверджувати зразки надмогильних споруд та меморіальних табличок, що будуть встановлюватися на території.

Згідно з документом, на Національному військовому кладовищі не можуть бути поховані особи, які обіймали керівні посади в комуністичній партії, керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР та інших союзних республіках, працівники радянських органів державної безпеки всіх рівнів.

Однак обмеження не поширюються на людей, які захищали незалежність, суверенітет України та брали участь в Антитерористичній операції та операції Об’єднаних сил.

Порядок організації поховань та перепоховань на території Національного військового меморіального кладовища (НВМК) буде затверджуватися Кабінетом Міністрів України.

Крім того, у разі осквернення могил чи надмогильних споруд відшкодування матеріальних збитків буде здійснюватися за рахунок коштів державного бюджету з наступним відшкодуванням за рахунок винних осіб.

Зазначений законопроект у подальшому буде поданий на розгляд Верховної Ради України.

Читайте також:
Більшовицька некрофілія: Міноборони пропонує поширити військовий поховальний ритуал на Героїв соцпраці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна