Україна і Словаччина підписали угоду, що дозволить відновити роботу аеропорту “Ужгород”

 

Україна і Словаччина підписали угоду, яка дозволяє відновити роботу аеропорту “Ужгород”.

Документ підписали глави транспортних відомств двох країн Владислав Криклій та Андрей Долежал  у четвер, 24 вересня, під час офіційного візиту в Братиславу президента Володимира Зеленського.

Як зазначено на сайті Мінінфраструктури України, угода дозволить відновити повноцінне функціонування летовища та зв’язати Закарпатську область авіаційним сполученням з іншими регіонами України, а також із закордоном.

“У силу географічних та інших особливостей аеропорту “Ужгород”, який знаходиться практично на кордоні зі Словаччиною, відліт і захід на посадку літаків на летовищі неможливий без використання території цієї держави. Термін попередньої міжурядової угоди, який врегульовував дане питання, сплив, і ми наполегливо працювали разом зі словацькою стороною над поновленням домовленостей для повноцінного запуску аеропорту. Вдячні уряду Словацької Республіки за співпрацю і сподіваємося на плідну роботу надалі”, – прокоментував підписання угоди міністр інфраструктури Владислав Криклій.

За його словами, підписання документу сприятиме зміцненню взаємних двосторонніх відносин у сфері цивільної авіації між Україною та Словаччиною та в частині розширення можливостей міжнародних авіаперевезень.

Також Криклій висловив сподівання на швидке завершення узгодження технічних питань, що стосуються реалізації угоди, та підписання сторонами імплементаційних протоколів у місячний термін.

Угоду було парафовано обома країнами у ході переговорів у Києві 18 грудня минулого року. Документ враховує безпекові та оборонні аспекти, які випливають із членства Словаччини в НАТО, а також із факту, що спільний українсько-словацький кордон є зовнішнім кордоном Альянсу.

Угода укладена на невизначений термін і набирає чинності з дати отримання дипломатичними каналами останнього письмового повідомлення про завершення договірними сторонами всіх внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання її чинності.

“Сьогодні ми підписали угоду, яка усуне останні перешкоди й дозволить нам відновити регулярні польоти до міста Ужгорода. Ця угода є насправді дуже важливою для мене. Це – один з інструментів, що дозволяє “зшити” Україну, відновивши авіаційний місток між Заходом і Сходом”, – сказав президент Володимир Зеленський на пресконференції, подякувавши словацькій стороні за конструктивну позицію.

Міністри Криклій та Долежал також підписали меморандум між Міністерством інфраструктури України й Міністерством транспорту та будівництва Словацької Республіки про співробітництво у сфері комбінованих перевезень у сполученні між Азією та Європейським Союзом через території України та Словаччини.

Читайте також:
ЄС має виставити конкретні умови для вступу України, – президент Словаччини

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.