Через пандемію фінансове становище переселенців погіршилося, декому довелося повернутися в ОРДЛО, – опитування

 

Більш ніж третині вимушених переселенців в Україні вистачає коштів лише на харчові продукти, а 10% змушені заощаджувати навіть на їжі.

Про це свідчать результати опитування внутрішньо переміщених осіб (ВПО), оприлюднені у вівторок, 22 вересня, повідомляє УНІАН.

Дослідження провела у березні-червні 2020 року Міжнародна організація з міграції (МОМ). За словами координатора з питань надзвичайних ситуацій та стабілізації представництва МОМ в Україні Марко Кіментона, такі опитування організація проводить з березня 2016 року.

Кіментон наголосив, що дані дослідження свідчать про суттєвий вплив коронавірусної кризи на вимушених переселенців та їхні родини.

“Якщо подивитися на рівень зайнятості – тут немає суттєвих змін. Але якщо подивитися на середній дохід, то ми бачимо, що він й надалі зменшується саме через пандемію. Згідно з даними дослідження, чверть ВПО зазначають, що змушені були піти у неоплачувані чи частково оплачувані відпустки”, – повідомив він.

Як зазначив менеджер програм представництва МОМ в Україні Роман Лунін, за даними опитування, рівень задоволеності внутрішньо переміщених осіб доступом до працевлаштування знизився майже на 10% – з 73% у вересні 2019 року до 64% у березні 2020 року.

Загалом серед переселенців працевлаштовані 56%, тоді як серед населення України загалом – 67%.

Особливо різке падіння рівня зайнятості ВПО спостерігається на заході України та в Києві –17% та 16% відповідно.

За словами спеціалістки Національної моніторингової системи представництва МОМ в Україні Ірини Локтєвої, на тлі ускладнення ситуації на ринку праці фінансова ситуація серед ВПО також дещо погіршилася.

Так, за результатами опитування, 10% вимушених переселенців відповіли, що змушені заощаджувати навіть на харчуванні, 35% опитаних зазначили, що коштів їм вистачає лише на харчування, 41% – на харчування та базові потреби, 10% сказали, що їм вистачає на базові потреби, а крім того вони мають певні заощадження. Ще 4% відповіді на це запитання не дали.

Крім того, дані дослідження свідчать, що у квітні-червні 2020 року середньомісячний дохід на одного члена домогосподарства переселенців становив 3 350 грн, що на 281 гривню менше, ніж у вересні 2019 року, та на 624 грн нижче за фактичний прожитковий мінімум.

“Кількість респондентів, які підтвердили, що їм довелося витрачати й так обмежені заощадження, зросла на третину – з 29% у вересні 2019-го до 40% у червні 2020 року”, – уточнила Локтєва.

Деякі люди через пандемію коронавірусу були змушені повернутися на непідконтрольні  території, тому що не змогли оплатити оренду житла.

Представництво МОМ в Україні провело два раунди опитування внутрішньо переміщених осіб із березня по червень 2020 року; опитування проводилося телефоном та методом особистого інтерв’ю серед понад 12 тисяч респондентів, зокрема й тих, хто повернувся на тимчасово окуповані території.

Читайте також:
ЄС надав ₴123,5 млн субсидій і компенсацій підприємцям із Донбасу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.