СБУ блокувала діяльність передвиборчої “ботоферми”, яку координували куратори з Росії

 

Фахівці Служби безпеки України в Києві блокували діяльність “потужної ботоферми”, яка начебто використовувалася Росією для поширення деструктивної інформації перед місцевими виборами в Україні.

Про це в понеділок, 21 вересня, повідомив пресцентр СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що “для впливу на електоральні настрої українців куратори напередодні місцевих виборів поширювали через інтернет неправдиву інформацію, спрямовану на розпалення міжетнічної ворожнечі та пропаганди сепаратизму“.

У ході досудового слідства співробітники СБ України встановили, що кілька громадян України та РФ організували у Києві та Запоріжжі роботу так званих “ботоферм” із задіянням спеціалізованого телекомунікаційного обладнання.

“Зловмисники, використовуючи SIM-картки українських та іноземних операторів мобільного зв’язку, створювали та продавали через заборонені в Україні платіжні системи РФ анонімні віртуальні акаунти для поширення фейкових новин про політичну ситуацію в Україні”, – ідеться в повідомленні на сайті СБУ.

Під час проведення обшуків за адресами перебування організаторів протиправної схеми вилучено техніку та сім-картки на суму понад 1 мільйон гривень, а саме: 3 сім-банки на 16 портів кожен, 2 сім-банки на 32 порти, 14 сім-банків на 128 портів, 9 VoIP шлюзів на 32 порти кожен та понад 22 тисячі сім-карток, а також комп’ютерне обладнання, на якому розміщувався віртуальний сервер зі спеціалізованим програмним забезпеченням.

Триває досудове слідство.

Фотогалерея пресцентру СБУ:

СБУ блокувала діяльність потужної ботоферми_2 СБУ блокувала діяльність потужної ботоферми_1 СБУ блокувала діяльність потужної ботоферми_6 СБУ блокувала діяльність потужної ботоферми_5 СБУ блокувала діяльність потужної ботоферми_3
<
>

Зазначається, що операцію проводили Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ спільно з Солом’янським управлінням поліції ГУ Нацполіції м. Києва під процесуальним керівництвом Київської місцевої прокуратури № 9.

Читайте також:
СБУ в Дніпрі викрила ботоферму, яка генерувала фейки про коронавірус та керувалася з РФ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна