Рада затвердила комісію з відбору керівника САП, попри загрозу відносинам з ЄС та МВФ

 

Верховна Рада затвердила представників у конкурсну комісію з обрання глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

За таке рішення в четвер, 17 вересня, проголосували 239 депутатів.

Проєкт постанови №4104 підтримали нардепи “Слуги народу” (172 із 247), “Опозиційна платформа – За життя” (30 із 44), депгрупи “За майбутнє” (18 із 24), “Довіра” (11 із 20) та позафракційні (8 із 18).
“Голос”, “Європейська солідарність”, “Батьківщина” – голосували “проти”.

До складу комісії, яка проведе конкурс на зайняття адміністративних посад в САП, повинні увійти 11 осіб, сім з яких призначає Рада, чотирьох – рада прокурорів.

Голова правоохоронного комітету ВР Денис Монастирський озвучив перелік кандидатів, яких обрали до складу комісії від парламенту:

  • Олена Бусол (завідувачка кафедри спеціально-правових дисциплін Навчально-наукового гуманітарного інституту Таврійського національного університету ім.Володимира Вернадського, доктор юридичних наук);
  • Андрій Гуджал (керуючий партнер адвокатського об’єднання “ГуДеГ”);
  • Олексій Дрозд (начальник відділу докторантури та ад’юнктури Національної академії внутрішніх справ, доктор юридичних наук, доцент);
  • Катерина Коваль (заступник голови Союзу юристів України);
  • В’ячеслав Навроцький (професор Українського католицького університету і Львівського державного університету внутрішніх справ, член-кореспондент Національної академії правових наук, доктор юридичних наук);
  • Богдан Романюк (професор Національного транспортного університету, кандидат юридичних наук, доцент);
  • Євген Соболь (завідувач кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. Володимира Винниченка, доктор юридичних наук, професор).

Опозиція вказує на те, що вони не є незалежними та не знаються на антикорупційній тематиці. Відтак високим є ризик обрання нового глави САП (замість Назара Холодницького), який буде підконтрольний владі.

Раніше у Європейському парламенті попередили Україну про фінансові ризики, які можуть виникнути через проблеми з відбором керівника САП, а також про ризики для безвізу з ЄС, інформує “Європейська правда”.

3 вересня парламент не зміг призначити своїх представників цієї до комісії, яка обиратиме очільника САП.

Ключові європейські держави та Світовий банк письмово звернулися до Верховної Ради та попередили про проблеми у проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП Назара Холодницького.

Прозоре та відповідне до критеріїв обрання нового очільника САП є одним з критеріїв надання 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС. Також це є одним з критеріїв за так званим механізмом призупинення безвізу з боку Євросоюзу.

Читайте також:
Холодницький звільнився з посади керівника САП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна