У США підписали проєкт угоди про скорочення імпорту російського урану

 

Міністерство торгівлі США підписало проєкт угоди з російською державною корпорацією “Росатом” про скорочення імпорту урану з Росії протягом наступних 20 років, прагнучи стимулювати нарощування видобутку урану в США і розвиток американської ядерної енергетики.

Про це в понеділок, 14 вересня, повідомив “Голос Америки“.

Документ є поправкою до прийнятої 1992 року угоди про припинення антидемпінгового розслідування щодо поставок урану з Росії та продовжує домовленість до 2040 року, а також передбачає поступове скорочення квоти на імпорт урану з РФ із 20% до 15%, починаючи з 2028 року.

“Якщо угоду буде затверджено, вона сприятиме відновленню переваги Америки у сфері ядерної енергетики і захистить вітчизняну промисловість від демпінгу російського урану”, – сказав міністр торгівлі США Вілбур Росс.

Прийняти поправку рекомендувала міжвідомча робоча група з ядерного палива у зв’язку із занепокоєнням Вашингтона з приводу втрати лідерської позиції в ядерних технологіях. Ініціатива покликана послужити стимулом для американських виробників ядерної енергії та урановидобувних компаній, які потерпають від нестачі інвестицій.

Поправка дозволить американським компаніям залишити в силі чинні контракти на закупівлю урану з Росії.

Міністерство торгівлі США планує доопрацювати поправку до 5 жовтня, а до 28 вересня прийматиме коментарі.

Президент Дональд Трамп створив робочу групу у липні минулого року після того, як відхилив запит американських урановидобувних компаній Energy Fuels та Ur-Energy про введення квот на внутрішнє виробництво урану, щоб захистити їх від іноземної конкуренції.

Читайте також:
Іран наповнив урановим газом понад тисячу центрифуг на ядерному об’єкті

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна