Апеляція у справі нацгвардійця Марківа: захист подав нові докази до італійського суду

 

Захист українського нацгвардійця Віталія Марківа подав до апеляційного суду присяжних у Мілані (Італія) нові виправдувальні докази у справі загибелі іноземних репортерів на Донбасі у травні 2014 року.

Документи були надані 11 вересня, відповідно до юридичної процедури, напередодні початку апеляційного процесу, повідомляє “Радіо Свобода”. Адвокати оскаржують торішнє рішення суду присяжних Павії, який засудив українця до 24 років позбавлення волі нібито за співучасть в убивстві італійця Андреа Роккеллі та Андрія Миронова.

Як повідомили захисники Марківа, в основі нового доказового матеріалу – висновки журналістського розслідування, що увійшли до фільму The Wrong Place (“Не в тому місці, не в той час”). Ідеться про кілька експериментів: один стосується візуального контролю з гори Карачун (позиції українських військ) на місце трагічного випадку біля керамічного заводу, інший – балістичне випробування щодо дальності стрільби з різних видів зброї. Ці дослідження з участю італійських експертів науково підтвердили, що нацгвардієць Віталій Марків з Карачуна не міг розрізняти людські постаті біля керамічного заводу та цілитися і влучити в них на відстані близько 1800 метрів з наявного у солдата автомата АК-74.

Адвокати просять долучити до розгляду справи експерименти, використані у фільмі, або ж фрагмент стрічки, заслухати нових свідків – учасників фільму, включно з експертами, а в разі потреби, і режисера-документаліста Крістіано Тінацці.

Захисники Марківа знову просять суд провести розслідування на місці трагічної події біля міста Слов’янська. Якщо апеляційний суд у Мілані залучить до процесу фільм із докладним картографічним зображення місцевості, то таке розслідування, можливо, не знадобиться, висловили припущення представники захисту.

Додаткові докази до суду другої інстанції надають і адвокати держави Україна. Їхній матеріал базується на результатах розслідування українського МВС. Вони, зокрема, наголошують на звуковому слідчому експерименті, який засвідчив, що обстріл почався з боку проросійських бойовиків, а не з українських позицій, як це стверджують павійські присяжні.

Захисники сподіваються, що нові доказові дані стануть додатковим матеріалом, щоб переконати апеляційний суд винести виправдувальний вирок Віталію Марківу.

Чи будуть ці докази долучені до розгляду справи у Мілані, має вирішити суддя.

Читайте також:
Нацгвардієць Марків непричетний до вбивства журналіста на Донбасі, він мав іншу зброю, – МВС

Як інформувала “Новинарня“, попри наявність переконливих доказів у тому, що Віталій Марків не міг бути причетним до обстрілу, внаслідок якого у травні 2014 року на Донеччині загинули італійський фоторепортер Андреа Роккеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, суд у місті Павія засудив нацгвардійця до 24 років ув’язнення. Вирок було винесено 12 липня 2019 року.

Також суд постановив притягнути до криміналу нардепа-атовця Богдана Матківського, який командував підрозділом Марківа на Донбасі.

Поліція Італії заарештувала Марківа в аеропорту Болоньї 30 червня 2017 року. За даними ЗМІ, крім українського, він має також громадянство Італії, де країні постійно живе його мати. Туди він полетів у відпустку.

30-річний Андреа Роккеллі був учасником групи фоторепортерів Cesuralab.
Він загинув 24 травня 2014 року внаслідок мінометного обстрілу в селі Андріївка під Слов’янськом Донецької області разом із напарником-перекладачем, російським правозахисником Мироновим.

Обставини події на боці бойовиків “ДНР” описував фотожурналіст Вільям Роглон (Рогелон) з агентства Wostok Press, який теж перебував на місці обстрілу – він виступив свідком на боці обвинувачення.

Офіційна довідка Національної гвардії України підтверджує, що підрозділи оперативного призначення НГУ в період з 20 березня до 4 серпня 2014 року комплектувалися виключно стрілецькою зброєю: автоматами і кулеметами, а артилерійського озброєння, в тому числі мінометів, в них не було, зокрема і в районі Слов’янська та гори Карачун. Цей факт виключає можливість того, що Марків міг фізично вбити Роккеллі.

За визнанням італійського прокурора, старший сержант НГУ Віталій Марків не вчинив злочину вбивства, але він інформував командирів про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, а ті зі, свого боку, контактували з військовослужбовцями ЗСУ, які з мінометів відкрили вогонь про групі іноземних журналістів.

Генпрокуратура України зверталася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

Про те, що Україна готова надати італійському суду всі документи у справі Марківа, заявляв також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.
17 травня 2019 року глава МВС Аваков зустрівся з Марківим. Він та командувач Нацгвардії Микола Балан дали в суді Павії свідчення на захист Віталія.

Як наголошують учасники міжнародної акції “Free Markiv”, вся “справа Марківа” побудована на російському наративі подій в Україні: “націоналісти, які прийшли до влади внаслідок перевороту”, “безжалісні карателі з добровольчих батальйонів, що вбивають цивільних”, “повстанці Донбасу, які шанують журналістів” тощо.

17 січня 2020 року Верховна Рада України  ухвалила постанову, в якій просить президента і парламент Італії забезпечити прозорість, об’єктивність та неупередженість апеляційного провадження стосовно старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа.

Апеляційний процес у справі Віталія Марків розпочнеться в апеляційному суді присяжних Мілана 29 вересня. Розгляд оскарження мав початися навесні-2020, але через пандемію COVID-19 і складну епідемічну ситуацію в Італії його було відкладено на осінь.

Напередодні розгляду апеляції Нацгвардія по всій Україні долучилася до кампанії #FreeMarkiv.

Читайте також:
“Мене засудили, щоб зняти санкції з РФ”. Аваков поговорив із засудженим в Італії нацгвардійцем Марківим і пообіцяв нові докази його невинуватості

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна