Естонія закликає до міжнародного розслідування отруєння Навального

 

На відкритому засіданні Ради Безпеки ООН з хімічної зброї Естонія засудила напад на російського опозиціонера Олексія Навального із застосуванням нейротоксичного препарату групи “Новічок”.

Про це в п’ятницю, 11 вересня, інформує сайт Естонської громадської ТРК.

За словами міністра закордонних справ Естонії Урмаса Рейнсалу, застосування хімічної зброї повинно мати серйозні наслідки.

“Винні в цьому нападі повинні бути покарані. Необхідне незалежне міжнародне розслідування за участю експертів організації із заборони хімічної зброї”, – заявив Рейнсалу і закликав Росію до співпраці.

У своєму виступі Естонія згадала й справу Скрипалів в 2018 році, яка також обговорювалася в Раді Безпеки.

“На жаль, це не перший випадок, коли “Новічок” використовується проти людей, яких Росія вважає ворогами”, – сказав постійний представник Естонії при ООН Свен Юргенсон.

На зустрічі кілька інших членів Ради Безпеки також засудили отруєння Навального.

Як писала “Новинарня“, 20 серпня в Росії екстрено госпіталізували опозиційного політика та громадського діяча-викривача Олексія Навального. У нього підозрювали отруєння токсинами.
Навальному стало зле під час польоту з Томська в Москву, через що літак екстрено сів в аеропорту Омська. Оточення Навального припускає, що в поїздці по Сибіру його могли отруїти невідомою речовиною, підмішаною в чай.

Навальний перебував у комі, підключений до апарата штучної вентиляції легень. Омські лікарі оцінювали стан Навального як важкий, але заявляли про відсутність слідів отрути.
На лікування до Німеччини його відпустили лише під тиском громадськості.

22 серпня Олексія Навального перевезли спеціальним медичним літаком з Омська до Берліна. У клініці “Шаріте” підтвердили його отруєння із застосуванням речовини з групи інгібіторів холінестерази.

Згодом уряд Німеччини заявив, що тести, проведені на зразках, взятих у російського опозиційного політика, показали наявність нервово-паралітичної речовини “Новічок” часів СРСР. Речовиною тієї ж групи в 2018 році в Солсбері російські агенти отруїли колишнього співробітника ГРУ, перебіжчика Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, а також випадкових британців.

Читайте також:
Навальний прийшов до тями й розповідає подробиці про отруєння, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна