Затонулий танкер “Делфі” відбуксирували з одеського пляжу в порт Чорноморськ. ФОТО

 

Танкер “Делфі”, який із листопада 2019 року лежав на борту біля одеського пляжу “Дельфін”, знайшов останній притулок біля причалу морського торгового порту Чорноморськ, неподалік від судноремонтного заводу.

Фото танкера біля ІСРЗ оприлюднило одеське видання “Думська“.

Цього дня, в четвер, 10 вересня, “Делфі” відбуксирували з Одеси в умовах штилю зусиллями приватної компанії.

Також до робіт залучені військові та техніка одеської 28-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені Лицарів Зимового походу.

“Думська” називає останній притулок танкера “островом загиблих кораблів”.

“Тепер “Делфі” буде іржавіти поруч із катером “Іволга”, що затонув біля Затоки у 2015 році, і “сигаретною” баржею, яку у 2018-му під час шторму викинуло на берег в районі Чорноморського рибпорту”, – пише “Думська”.

Фото “Думської”:

Загальна сума збитків внаслідок забруднення моря затонулим танкером склала лише 16,3 тис. доларів.
Про це повідомила Державна екологічна інспекція, яка провела аналізи після вивезення судна з акваторії пляжу “Дельфін”.

“За результатами лабораторних досліджень, проведених фахівцями ДЕІ в Одеській області, виявлено перевищення нормованих значень граничної допустимої концентрації за вмістом у воді нафтопродуктів. Їх показник 10 вересня складає 0,09 мг/куб. дм. Загальна сума збитків внаслідок витікання забруднюючих речовин складає $16,3 тис. (близько 453 тис. грн). Ця сума остаточна. Претензія судновласнику на добровільне відшкодування збитків вже направлена”, – заявив голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

Він зазначив, що невисока сума збитків від розливу нафтопродуктів у море пояснюється недосконалістю українського законодавства.

Нагадаємо, танкер-бункерувальник Delfi, що ходив під прапором Молдови, імовірно з контрабандним пальним, сів на мілину біля Одеси 20 листопада 2019 року з неробочим двигуном. 22 листопада він придрейфував до публічного пляжу “Дельфін”.
Прибрати судно під час відвідин Одеси наказував президент Володимир Зеленський.
Із липня 2020 року водолази та екіпажі двох буксирів намагалися підняти судно з мілини, проте численні спроби були невдалими. Тим часом з аварійного танкера кілька разів витікало пальне.

Читайте також:
Танкер Delfi поставили на рівний кіль

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна