5 вересня офіційно стартував процес місцевих виборів

 

У суботу, 5 вересня, офіційно стартував виборчий процес в рамках проведення кампанії місцевих виборів, призначених на 25 жовтня.

Як інформувала “Новинарня“, відповідне рішення було ухвалене Центрвиборчкомом 30 серпня.

Як відомо, вибори восени пройдуть за новим Виборчим кодексом, який набрав чинності з 1 січня 2020 року.

Основні особливості: вибори будуть організовуватися на новій територіальній основі; паралельно будуть проведені перші місцеві вибори в ОТГ, які призначаються і проводяться разом з черговими; вибори депутатів місцевих рад будуть організовуватися та проводитися за новими виборчими системами; вибори передбачають дотримання в місцевих виборчих списках гендерної квоти, згідно з якою серед кожних п’яти кандидатів у списку має бути не менше двох жінок.

У територіальних громадах із кількістю виборців до 10 тисяч депутатів сільської, селищної, міської рад обиратимуть за мажоритарною системою в багатомандатних виборчих округах. У кожному такому окрузі при цьому може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

У територіальних громадах з кількістю виборців більше 10 тисяч обиратимуть за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ.

Нові виборчі системи передбачають нову систему висування кандидатів у депутати, а також формування нових видів виборчих списків кандидатів – єдиного і територіальних виборчих списків.

Як інформувала “Новинарня“, 15 липня Верховна Рада прийняла постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня (крім території ОРДЛО).
Вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад також не призначили у зв’язку із неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ і міст. Крім того, 25 жовтня не відбудуться вибори до місцевих рад у прифронтових громадах.

Надалі голова української сторони в ТКГ Леонід Кравчук вніс до парламенту російську пропозицію про призначення на вказану дату виборів також і на окупованих територіях.
У Раді заявили, що створять робочу групу щодо проведення виборів в ОРДЛО.

Читайте також:
Росія в ТКГ вимагає змінити постанову Ради для проведення місцевих виборів в ОРДЛО. Київ реагує

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна