За посередництва США Косово та Сербія домовилися про нормалізацію економічних відносин

 

Сербія і Косово оголосили в п’ятницю, що вони домовилися про нормалізацію економічних в’язків в рамках переговорів за посередництва США.

Після дводенних зустрічей з представниками адміністрації Трампа президент Сербії Александар Вучич і прем’єр-міністр Косово Авдулла Хоті домовилися про співпрацю в сфері економіки для залучення інвестицій і створення робочих місць, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на The New York Times.

Зазначається, що заява Білого дому забезпечила президенту Дональду Трампу дипломатичну перемогу напередодні листопадових президентських виборів.

“Дійсно, це історична подія. Я з нетерпінням чекаю поїздки в обидві країни в недалекому майбутньому”, – сказав Трамп, стоячи поруч з двома лідерами в Овальному кабінеті.

“Ми не можемо прийняти жоден документ, який включає в себе незалежність Косово “, – заявив Вучич журналістам після зустрічей у четвер в Білому домі.

Тому, щоб уникнути визнання незалежного Косова з боку Сербії, США підписали угоди з кожною країною окремо.

Як відомо, парламент Косова проголосив незалежність від Сербії у 2008 році, через дев’ять років після того, як НАТО вдався до кампанії авіаударів по Сербії, щоб зупинити криваві репресії проти етнічних албанців у Косові.
Більшість західних країн визнали незалежність Косово, але Сербія і її союзники Росія і Китай – ні. Також Косово не визнає Україна.
Небажання Сербії визнати Косово в тупиковій ситуації заважають повній стабілізації Балканського регіону після кровопролитних воєн 1990-х років.

Сербія і Косово вже підписали угоди про повітряне, залізничне і транзитне сполучення, включаючи угоду, яка розчистить шлях для першого рейсу між Приштиною і Белградом за 21 рік. Нова угода включає в себе ще багато напрямків економічного співробітництва.

7 вересня Вучич і Хоті мають у Брюсселі провести переговори під егідою глави зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепа Борреля і спеціального посланника з белградсько-приштинського діалогу Мирослава Лайчака.

Читайте також:
Об’єднані Арабські Емірати визнали існування Ізраїлю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна