В Україні треба створити гібридний суд щодо злочинів РФ на Донбасі, – Мамедов

 

Для підвищення ефективності та об’єктивності судового розгляду серйозних порушень міжнародного гуманітарного права на Донбасі в Україні варто створити суд щодо злочинів Російської Федерації.

Таку ініціативу озвучив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов під час зустрічі із секретарем РНБО Олексієм Даніловим у середу, 2 вересня.

“Важливим є цілісне розслідування усіх воєнних злочинів та злочинів проти людяності, що скоєні РФ в умовах збройного конфлікту за шість останніх років на території України, а також доведення у національних та міжнародних судових інстанціях реалізації державою-агресором “ефективного контролю” над тимчасово окупованими територіями”, – цитує Мамедова пресслужба РНБО.

На його думку, одним з варіантів підвищення ефективності та об’єктивності судового розгляду серйозних порушень міжнародного гуманітарного права може бути створення в Україні гібридного суду щодо злочинів РФ, який може мати і міжнародний елемент.

Секретар РНБО натомість високо оцінив роботу департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, зазначивши, що зібрані матеріали стануть ключовим доказом для притягнення винних до відповідальності.

Данілов висловив переконання, що територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів України обов’язково буде відновлено, але не ціною втрати суверенітету і територій.

Як уточнили в пресслужбі, під час зустрічі сторони обговорили стан розслідування злочинів держави-агресора на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та в анексованому Криму.

Читайте також:
Правозахисники закликають Зеленського запобігти знищенню департаменту в ОГП, який розслідує воєнні злочини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна