Напад на автобус “силового блоку ОПЗЖ”: поліція оголосила підозри

 

Поліція оголосила підозри 14 затриманим після нападу на автобус із представниками ГО “Патріоти – За життя”, що стався під Харковом ввечері 27 серпня, і ще з п’ятьма встановленими особами проводить слідчі дії.

Про це на пресконференції в п’ятницю, 28 серпня, розповів начальник поліції Харківщини Валерій Сокуренко, передає “Укрінформ“.

Сокуренко пояснив, що лише частині затриманих оголосили підозру за статтею “замах на вбивство” – решті інкримінується “хуліганство”.

“Не всі вчиняли замах на вбивство, ми бачили ті знімки, ви бачили, хтось просто когось штовхав, а хтось вкидав коктейлі Молотова, туди, в автобус”, — сказав глава ГУ НП.

За його словами, встановлено особи ще п’ять учасників нападу – цих чоловіків доставили до поліції для проведення слідчих дій.

“Вже вчора нам було зрозуміло, що ці 14 – це не всі учасники конфлікту між радикалами, що там іще є люди, які до цього мають відношення, які до цього причетні. Була проведена радіорозвідка. І на сьогоднішню хвилину у нас є прізвища, адреси, телефони ще 35 громадян, які мають до цього відношення. Деякі з них вже затримані сьогодні, на цю хвилину. Я можу сказати, що це п’ятеро”, — розповів начальник обласної поліції.

Також Валерій Сокуренко повідомив подробиці затримання 14 осіб, які переміщувалися двома машинами. У чоловіків вилучили травматичну зброю та газові пістолети, газові балончики.

“Поблизу Краснограда, автозаправна станція, був заблокований один з автомобілів зловмисників – Mitsubishi. Комунікація між злочинцями була, і автомобіль Volkswagen змінив свій напрямок руху і з’їхав з траси на Дніпропетровськ, поїхав путівцями, але в селі Наталине був затриманий, заблокований співробітниками поліції”, — розповів Сокуренко.

З його слів, слідчі дії на місці нападу продовжуються й зараз.

“Нагадаємо, 27 серпня близько 19:10 на трасі біля міста Люботин під Харковом невідомі автомобілем “Міцубісі” заблокували рух мікроавтобуса “Мерседес”, у якому перебували учасники так званого “силового крила ОПЗЖ” – “Патріоти – За життя”, та змусили його зупинитися. Після цього з “Міцусібі” вийшли кілька осіб і з травматичної зброї обстріляли мікроавтобус, після чого втекли на своєму авто.
Згодом міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що 14 нападників затримали.
За фактом нападу поліція відкрила два кримінальні провадження: за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) і ч. 15, п. 1,7,12 ч.2 ст. 115 (замах на вбивство двох і більше осіб з хуліганських спонукань, вчинено за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Один із лідерів “силового крила ОПЗЖ” Ілля Кива заявляв, нібито двоє людей з автобуса загинули. Ця інформація, яку поширили інші члени “ОПЗЖ” і пропагандист Анатолій Шарій, виявилася фейком.
Внаслідок нападу постраждали четверо осіб. Один з постраждалих отримав струс мозку, інші – різні поранення від гумових куль. Трьох постраждалих прооперували у лікарні швидкої та невідкладної допомоги. Стан усіх потерпілих задовільний.

Ілля Кива звинувачує у нападі представників “Національного корпусу”. У цій політичній силі ж заявили про свою непричетність до події, назвали організацію “За життя” “злочинним угрупованням” та звинуватили самого Киву в причетності до організації нападу на трасі.

На опублікованому в соцмережах відео видно, як мікроавтобус закидують фаєрами, б’ють його пасажирів ногами та кийками.

Читайте також:
Нардепи вимагають у СБУ покарати Киву за вислови про Львівщину як “колиску фашизму”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна