“Шлях свободи”: литовці утворили живий ланцюг солідарності від Вільнюса до кордону з Білоруссю

 

У неділю, 23 серпня, в Литві відбулася масштабна акція солідарності з Білоруссю – “Шлях волі”.

Майже 50 тисяч людей стали в живий ланцюг протяжністю 32 км – від Кафедральної площі Вільнюса до села Медінінкай на кордоні з Білоруссю.

Ця акція пройшла того ж дня – 23 серпня, коли 1989 року відбувся “Балтійський шлях” – живий ланцюг від Вільнюса до Таллінна, в якому, взявшись за руки, стояли понад мільйон людей. Тоді світу послали звістку про те, що Литва, Латвія й Естонія мають намір позбутися радянської окупації та відновити незалежність.

Як інформує “Делфі“, нині значна частина учасників акції була в білому одязі, з білоруськими прапорами і гладіолусами в руках. У Вільнюсі на кілька десятків метрів розтягнули полотнище в кольорах національного прапора Білорусі.

Багато людей приїхали на “Шлях свободи” з інших міст Литви.

У заході брали участь президент Литви Гітанас Науседа, колишні президенти Даля Грібаускайте і Валдас Адамкус, спікер парламенту Вікторас Пранцкетіс, колишній спікер Вітаутас Ландсбергіс, міністри, депутати, мери та ін.

Ланцюг “Шлях свободи” у Вільнюсі. Фото: © DELFI / Orestas Gurevičius

Кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тіхановська, яка зараз перебуває Литві, цього дня виступила зі зверненням до литовців. Вона литовською мовою подякувала їм за допомогу і підтримку.

“Як ніхто інший ви розумієте білорусів, оскільки самі це пережили. Я дуже сподіваюся, що незабаром ми знову створимо живий ланцюг, але вже не солідарності, а дружби з вільною Білоруссю”, – сказала Тіхановська.

Читайте також:
“Не хотілося б, щоб щось вплинуло на відносини між нашими братськими народами”:
Зеленський хоче діалогу між владою й суспільством Білорусі

Як інформувала “Новинарня“, після закінчення голосування на виборах президента Білорусі 9 серпня в Мінську та інших містах почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка, який залишається при владі 26 років, буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за опозиціонерку Світлану Тіхановську — 9,9%.

Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська (а, наприклад, у Бресті згодом у котельні виявили залишки спалених бюлетенів з голосами за Тіхановську).

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але сама під тиском влади виїхала до Литви.

У перші дні протестів силовики застосовували проти демонстрантів світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому били громадян кийками, проводили масові затримання. З боку протестувальників сотні людей було поранено.
Опозиціонери використовували “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.
Точно відомо про трьох загиблих громадян. 22 серпня в Мінську знайшли повішеним ще одного учасника акцій протесту. Число затриманих сягнуло семи тисяч.

Євросоюз не визнав результати виборів у Білорусі. Глави трьох прибалтійських країн і Польща висунули вимоги Лукашенку та запропонували посередництво в діалозі з опозицією.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався перший страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк із 17 серпня. До нього приєднуються великі підприємства, як-то МТЗ, БелАЗ, ринки, ЗМІ, театри тощо.

14 серпня ЦВК Білорусі офіційно назвала Лукашенка переможцем виборів (80,1% голосів).

Протидія силовиків протестувальникам вщухла. Мирні виступи опозиції продовжилися.

16 серпня в центрі Мінська відбулися два мітинги. Мітинг на підтримку Лукашенка зібрав переважно бюджетників – загалом 10-12 тисяч. Натомість Марш свободи, влаштований опозицією, став наймасовішою акцією в новітній історії Білорусі – близько 200 тисяч учасників.

На тлі цих виступів Лукашенко щонайменше двічі зідзвонювався з президентом РФ Путіним і говорив про можливу допомогу з боку Росії у протистоянні з опозицією.

21 серпня люди в Мінську утворили живий ланцюг завдовжки 13 кілометрів, щоб висловити протест проти  дій силовиків і солідарність із постраждалими.
23 серпня відбувся черговий марш протесту, який зібрав десятки тисяч учасників. Силовики перекрили демонстрантам підходи до Президентського палацу.

Читайте також:
Сейм Литви закликав не визнавати Лукашенка президентом Білорусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна