Ердоган наказав перетворити на мечеть ще один візантійський храм у Стамбулі

 

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган 21 серпня наказав перетворити на мечеть стамбульський монастир Хора.

Наказ про це опублікували у офіційному віснику уряду Туреччини, повідомляє “Радіо Свобода”.

Храм Христа-Спасителя в Полях, також відома як монастир Хора, – візантійський храм, який найкраще у Стамбулі зберіг свій первісний вигляд. Будівлю побудували в 11-му столітті і перебудовували в 14-му. У ній збереглися унікальні мозаїки та фрески, які мають історичну й художню цінність.

Монастир належить до об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Як православний християнський храм він перестав діяти після падіння Константинополя у 1453 році: через півстоліття після цього всі зображення візантійського періоду були заштукатурені, а храм перетворили на мечеть Карі.

Лише у 1948 році після реформ Ататюрка і реставраційних робіт вона була відкрита для туристів як Музей Карі.

Як інформувала “Новинарня“, раніше цього літа Ердоган підписав указ, який перетворив на мечеть іще один пам’ятник візантійського християнства, собор Святої Софії (Айя-Софія) у Стамбулі: останні 80 років він мав статус музею, як і Карі. Указ щодо собору Святої Софії також передбачав передачу об’єкту у власність Управління у релігійних справах Туреччини.

У світі переважно критично поставились до такого рішення турецької влади.

Читайте також:
Візит Кулеби в Анкару: Туреччина і далі боротиметься за український Крим. Та надає українцям короткострокові туристичні дозволи на проживання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна