Протягом доби на Донбасі – жодного порушення “режиму тиші”

 

Упродовж доби 13 серпня окупаційні війська Російської Федерації не відкривали вогонь по позиціях Об’єднаних сил.

Про це інформує пресцентр штабу ООС.

“13 серпня на усіх ділянках відповідальності українських підрозділів обстрілів з боку противника не зафіксовано”, – йдеться в ранковому зведенні.

Військовослужбовці Об’єднаних сил дотримувалися умов припинення вогню та перебували напоготові надати гідну відсіч на ймовірні підступні дії ворога.

Водночас минулої доби українські воїни задокументували одне порушення збройними формуваннями Російської Федерації домовленостей, досягнутих 22 липня в рамках Тристоронньої контактної групи.

Зокрема, поблизу тимчасово окупованого населеного пункту Золоте-5 противник здійснював інженерне обладнання позицій у бік українських підрозділів.

Бойових втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає.

Водночас, 13 серпня, у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” (Донецький напрямок), підірвалися на невідомому вибуховому пристрої два військовослужбовця зі складу Об’єднаних сил. Один із них загинув, інший – отримав поранення.

Пораненого воїна оперативно доправлено до медичного закладу, де йому надається необхідна лікарська допомога.

Від початку поточної доби, станом на 7:00, у смугах відповідальності українських бригад не зафіксовано жодної збройної провокації чи обстрілу.

Читайте також:
Вісім загиблих героїв липня: ІСТОРІЇ, ОБЛИЧЧЯ

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”.
Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”. Водночас опозиція виступила з критикою такої демілітаризації.

“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” почалося з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року, воно має виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

Президент Володимир Зеленський закликав усіх лідерів країн “нормандського формату” зафіксувати цю угоду про припинення вогню.

“Перемир’я” має ширші обмеження, ніж попередні подібні “режими тиші” – заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, інженерне обладнання позицій, використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню тощо. Уперше для спостереження за дотриманням “режиму тиші” в підрозділи відряджені офіцери зі штабів із досвідом миротворчих операцій.

Водночас у бойових підрозділах спростовують інформацію про те, що їх нібито “роззброїли”, забрали кулемети, ПТРК тощо. Також спростовуються заяви про заборону вести вогонь у відповідь на важкі обстріли й ворожий наступ.

Уже в першу добу “перемир’я” ворог, за даними штабу ОС, вчинив три обстріли позицій Збройних сил України.

Читайте також:
Від підриву на міні під Водяним загинув старший сержант 57 омпбр Сергій Похович

Окупанти інженерно облаштовують свої позиції під Золотим-5, – штаб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна