Глава МВС Білорусі вибачився перед побитими перехожими, які “потрапили під роздачу”

 

Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв вибачився за побиття силовиками “випадкових людей” в ході розгонів протестних акцій.

Про це він заявив у четвер, 13 серпня, передають білоруські медіа.

“Я беру відповідальність і перепрошую за травми випадкових людей на протестах, які потрапили під роздачу”, – сказав голова МВС РБ.

За словами міністра, міліція має швидше відпускати затриманих.

Караєв також заявив, що за три доби “було скоєно 11 свідомих наїздів на правоохоронців”. Ці епізоди він назвав замахами на вбивство і запропонував “уявити реакцію товаришів цих військовослужбовців”.

Як інформувала “Новинарня”, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але під тиском виїхала до Литви.

Силовики застосовують проти людей світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому б’ють громадян кийками. З боку протестувальників – сотні поранених. Опозиціонери використовують “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будують барикади й намагаються відбивати в міліції затриманих.
Відомо вже про двох загиблих громадян. Число затриманих сягає семи тисяч.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк. До нього приєднуються деякі інші підприємства (13 серпня – БелАЗ), ринки тощо.

Попри зусилля силовиків, 13 серпня протестувальників стало ще більше, а їх зібрання в різних містах почалися не ввечері, а ще вдень. На денні протести в Мінську вийшли родичі затриманих, підприємці і сотні жінок в білому.

Увечері почалися нові масові затримання. Силовики стріляли застосовували силу проти автомобілістів, що заважали їм, і стріляли по вікнах житлових будинків, якщо вважали, що жителі діляться інформацією з протестувальниками.

Серед затриманих є українські волонтери – екс-журналіст “Громадського” Костянтин Реуцький, а також Євген Васильєв, які зараз є волонтерами організації “Восток SOS”. Щодо них відкрили кримінальну справу про “масові заворушення”.

Читайте також:
Президенти чотирьох європейських держав висунули вимоги Лукашенку та запропонували посередництво

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна