Протести в Білорусі: Денисова вимагає повернути затриманих українців

 

Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денисова публічно звернулась до низки міжнародних організацій та закликала забезпечити правовий захист затриманим у Білорусі українцям.

Про це омбудсмен написала в телеграмі, в четвер, 13 серпня.

“Відповідно до Віденської конвенції про консульські зносини, влада Білорусі “повинна негайно після затримання повідомити дипломатичних представників України про місцезнаходження наших співгромадян та надати доступ для безпосереднього спілкування з ними. Вимагаю від білоруської сторони якнайшвидше повернути українців додому”, – зазначила вона.

Омбудсмен повідомила, що вона одразу після затримання звернулася до посла України в Республіці Білорусь Ігоря Кизима з проханням встановити місцезнаходження та перевірити, чи застосовувалась до громадян України фізична сила або психологічний тиск з боку правоохоронних органів Білорусі.

Денисова також у терміновому порядку звернулась до голови Комісії з прав людини, національних відносин і засобів масової інформації Палати представників Національних зборів Республіки Білорусь Андрія Наумовича з проханням забезпечити належний правовий захист двом затриманим під час акцій масового протесту у Білорусі українським волонтерам Євгену Васильєву та Костянтину Рєуцькому, а також двом іншим громадянам України – Оксані Альошиній та хлопцю, чиє ім’я наразі не розголошують.

“Закликаю Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, президента Міжнародного комітету Червоного хреста Петера Маурера, голову ОБСЄ Еді Раму та інші міжнародні правозахисні організації сприяти забезпеченню правового захисту затриманим громадянам України”, – зазначила вона.

Денисова також закликала громадян України наразі утриматися від поїздок до Білорусі.

Читайте також:
Під час протестів у Бресті затримали українця, він в СІЗО, – МЗС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна