Акцію на підтримку протестів у Білорусі провели під посольством РБ в Києві

 

Сотні людей зібралися 13 серпня під стінами посольства Білорусі в Києві на знак підтримки мирних протестувальників у Мінську й інших білоруських містах.

Організатором акції виступила правозахисна організація Amnesty Іnternational, передає “Радіо Свобода”.

Люди принесли із собою плакати, білоруську символіку та муляж поліцейських щитів.

Акція під посольством РБ в Києві. Фото: Мар’ян Кушнір, “Радіо Свобода”

Активісти запалили димову піротехніку (біло-червоно-білий дим), скандуючи “Живе Білорусь” і закликали припинити міліцейське насильство проти протестувальників.

Крім того, на акції були присутні народні депутати.

Зокрема, Інна Совсун (партія “Голос”) заявила, що її політична сила почала процес реєстрації проєкту постанови Верховної Ради про невизнання виборів у Білорусі і буде вимагати скликання позачергового засідання парламенту з цього приводу.

Наразі у Верховній Раді немає зареєстрованих проєктів постанов щодо ситуації в Білорусі.

Як інформувала “Новинарня”, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але під тиском виїхала до Литви.

Силовики застосовують світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому б’ють громадян кийками. З боку протестувальників – сотні поранених. Опозиціонери використовують “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будують барикади й намагаються відбивати в міліції затриманих.
Відомо вже про двох загиблих громадян. Число затриманих сягає семи тисяч.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк. До нього приєднуються деякі підприємства, ринки тощо.

Читайте також:
У Білорусі кількість затриманих під час протестів наближається до 7 тисяч

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна