Доба ООС: окупанти стріляли у районах чотирьох населених пунктів на Донбасі, ЗСУ – без втрат

 

Протягом доби 12 серпня окупаційні війська Російської Федерації, всупереч оголошеному перемир’ю, чотири рази порушили режим припинення вогню на Донбасі.

Про це інформує пресцентр штабу ООС.

“Поблизу Мар’їнки і Південного відмічено декілька автоматичних черг зі стрілецької зброї з боку збройних формувань Російської Федерації, а біля Залізного ворог використав автоматичний станковий гранатомет та здійснив два постріли. Ще один факт провокації зафіксовано неподалік Красногорівки. На цій ділянці фронту за допомогою ручного протитанкового гранатомету противник здійснив мінування місцевості однією протипіхотною міною ПОМ-2″, – йдеться у ранковому зведенні.

Ці вогневі провокації противника не несли загрози українським оборонцям, тому українські підрозділи зброю у відповідь не застосовували.

Серед особового складу Об’єднаних сил бойових втрат та поранень немає. 

Від початку поточної доби, станом на 7:00, на усіх ділянках фронту спостерігалася тиша, порушень повного та всеосяжного режиму припинення вогню не зафіксовано.

Читайте також:
Вісім загиблих героїв липня: ІСТОРІЇ, ОБЛИЧЧЯ

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”.
Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”. Водночас опозиція виступила з критикою такої демілітаризації.

“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” почалося з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року, воно має виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

Президент Володимир Зеленський закликав усіх лідерів країн “нормандського формату” зафіксувати цю угоду про припинення вогню.

“Перемир’я” має ширші обмеження, ніж попередні подібні “режими тиші” – заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, інженерне обладнання позицій, використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню тощо. Уперше для спостереження за дотриманням “режиму тиші” в підрозділи відряджені офіцери зі штабів із досвідом миротворчих операцій.

Водночас у бойових підрозділах спростовують інформацію про те, що їх нібито “роззброїли”, забрали кулемети, ПТРК тощо. Також спростовуються заяви про заборону вести вогонь у відповідь на важкі обстріли й ворожий наступ.

Уже в першу добу “перемир’я” ворог, за даними штабу ОС, вчинив три обстріли позицій Збройних сил України.

Читайте також:
Розвідка звітує про втрати окупантів під час перемир’я: дев’ять загиблих та 15 поранених

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна