Третя ніч протестів у Білорусі: опір перемістився у віддалені райони Мінська, понад 200 людей шпиталізовані

доповнено

У Мінську і понад десяти містах Білорусі продовжилися масові протести невдоволених результатами президентських виборів.

Про це повідомляє в середу, 12 серпня, білоруська служба “Радіо Свобода”.

Найбільш масові протести під гаслом “Уходи!”, звернутим до діючого президента Олександра Лукашенка, проходили у столиці. Виступи, зіткнення і розгони протестувальників відбувалися і в Осиповичах, Бресті, Волковиську, Гродно, Жабинці, Ліді, Несвіжі, Ракові, Фаніполі.

Демонстранти вийшли на протест, незважаючи на відеозвернення кандидатки Світлани Тіхановської, яка під тиском влади виїхала до Литви.

Якщо 9 серпня протест і брутальний розгін багатотисячної демонстрації відбувся в центрі Мінська, 10-го – в близьких до центру мікрорайонах, поруч із метро “Пушкінська” і торгового центру “Рига”, то 11 серпня епіцентри опору перейшли в більш віддалені райони міста: Уруччя, Кам’яна гірка, Серебрянка, парк Павлова.

Протести 11 серпня стали менш людними, в них брали участь по кілька сотень людей в кожному з названих місць. Водії продовжували підтримувати протестувальників сигналами, але вже менш активно, ніж у попередні дні.

Увечері на центральні площі, до адміністративних будівель, до стели і на місце смерті демонстранта біля “Пушкінської” людей не пускала велика кількість силовиків.

Очікувалося, що “Пушкінська” могла стати основним місцем протесту: цілий день туди несли квіти, чіпляли на огорожі білі стрічки.

Сім станцій метро були закриті в різний час, включаючи “Пушкінську”. Остання була закрита, заблокована ОМОНом, там почалися перші затримання.

На Кам’яній гірці та Серебрянці демонстранти перегороджували вулиці, намагалися спорудити барикади з підручних засобів, які силовики під час “зачисток” швидко розбирали.

За інформацією “Радіо Свобода”, в Серебрянці мітингувальники підпалили поліцейський автобус.

Лунали численні вибухи шумових гранат, стрілянина з боку силовиків. Люди у відповідь запускали феєрверки, кидали з вікон будинків пляшки з водою.

Діставалося від силовиків і людям, які знімали протести з балконів своїх квартир та вигукували погрози на адресу ОМОНу. По них теж стріляли.

ОМОН розганяв демонстрантів на вулицях і у дворах, б’ючи й хапаючи зокрема й жінок та людей старшого віку.

Основні протести відбулися до 1-ї години ночі, але тривали і після.

За даними білоруської влади, внаслідок протистояння понад 200 людей опинилися в лікарнях, передає ВВС.

Понад дві тисячі людей затримано за вчора, за два дні протестів – близько п’яти тисяч по всій країні. Багато родичів кажуть, що із затриманими немає зв’язку.

Фото: Reuters

Як повідомила державне інформагентство БелТа, в Мінську нібито були затримані “координатори масових заворушень”. Один із них буцімто керував діями трьох однодумців із 18-го поверху готелю “Білорусь”.
БклТА з посиланням на Міністерство внутрішніх справ РБ передає, що біля торгового центру “Дана мол” затримали чоловіка, який “роздавав гроші особам, причетним до заворушень”. У рюкзаку в нього начебто знайшли 10 тисяч доларів, “призначені як плата учасникам заворушень”. Під час затримання чоловік зламав ніс міліціонеру. Держані ЗМІ пишуть, що його раніше судили за наркотики.

11 серпня в багатьох районах Білорусі, зокрема в Мінську, знову дуже нестійко працював інтернет.

Опозиційні телеграм-канали закликали з 11 серпня розпочати безстроковий страйк. Але поки немає підтверджень, що люди масово страйкують.

Читайте також:
У Білорусі капітан міліції подав у відставку на тлі протестів

Як інформувала “Новинарня“, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з поліцією.
Після першого вечора протестів в МВС РБ заявили про понад три тисячі затриманих внаслідок протестів.

Тоді з’явилася інформація про першого загиблого з боку демонстрантів (чи то через збиття автозаком, чи внаслідок побиття). Але згодом стало відомо, що Євген Заічкін живий.

За даними державного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик нібито здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська (6,8%).
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.

Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але під тиском виїхала до Литви.

На великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціюють загальнонаціональний страйк.

Увечері 10 серпня протестні акції відновилися. У Мінську противники Лукашенка збиралися великими групами біля станцій метро. Їх жорстоко била й затримувала міліція.
Силовики застосовують світлошумові гранати. З боку протестувальників – сотні поранених, також зафіксовано  використання “коктейлю Молотова” та спрямованих салютних установок. Учасники протесту будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.

За повідомленням міністерства внутрішніх справ Білорусі, ввечері 10 серпня у Мінську від вибуху загинув протестувальник. Це перший офіційно підтверджений випадок загибелі учасників післявиборчого протесту проти фальсифікації виборів президента, що супроводжується вуличними сутичками.

11 серпня протести продовжилися.

Читайте також:
“Не быць скотам”: чи переростуть народні протести в Білорусі у справжню революцію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна