“Ми з вами!”: у Львові на ратуші вивісили історичний прапор Білорусі

 

У середу, 12 серпня, на будівлі ратуші у Львові вивісили історичний біло-червоний прапор Білорусі на підтримку протестів, що розпочалися в різних містах цієї країни після оголошення попередніх результатів виборів президента 9 серпня.

Про це інформує пресслужба міської ради.

“Львів висловлює підтримку мешканцям Білорусі та вважає неприпустимими дії влади щодо мирних протестувальників у країні. Тож сьогодні на фасаді міськради вивісили банер на підтримку білорусів”, – йдеться у повідомленні.

“Кожна тверезомисляча людина, яка сьогодні бачить картинку з Білорусі – як б’ють невинних людей, кидають за грати, розуміє, що це недопустимо. Українці також зазнали репресій. Ми бажаємо білорусам твердості, щоби вони перемагали. Ми би дуже хотіли, аби Білорусь була вільною, сильною, так як і Україна, тому що ми – сусіди, а за сусідів завжди серце болить. Ми з вами!”, – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

Як інформувала “Новинарня“, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з поліцією.
Після першого вечора протестів в МВС РБ заявили про понад три тисячі затриманих внаслідок протестів.

Тоді з’явилася інформація про першого загиблого з боку демонстрантів (чи то через збиття автозаком, чи внаслідок побиття). Але згодом стало відомо, що Євген Заічкін живий.

За даними державного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик нібито здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська (6,8%).
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.

Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але під тиском виїхала до Литви.

На великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк.

Увечері 10 серпня протестні акції відновилися. У Мінську противники Лукашенка збиралися великими групами біля станцій метро. Їх жорстоко била й затримувала міліція.
Силовики застосовують світлошумові гранати. З боку протестувальників – сотні поранених, також зафіксовано  використання “коктейлю Молотова” та спрямованих салютних установок. Учасники протесту будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.

За повідомленням міністерства внутрішніх справ Білорусі, ввечері 10 серпня у Мінську від вибуху загинув протестувальник. Це перший офіційно підтверджений випадок загибелі учасників післявиборчого протесту проти фальсифікації виборів президента, що супроводжується вуличними сутичками.

11 та 12 серпня протести продовжилися у багатьох містах Білорусі.

Читайте також:
На пам’ятнику Дюку де Рішельє в Одесі з’явився прапор Білорусі. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.