Естонія на засіданні Радбезу ООН ініціюватиме обговорення ситуації в Білорусі

 

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу в середу, 12 серпня, підніматиме питання про те, що відбувається в Білорусі на відкритому засіданні Радбезу ООН.

Як передає сайт ERR, на засідання можуть бути присутні держави, які не входить до Ради.

“Хочу звернути увагу на політичну ситуацію в Республіці Білорусь і важливість захисту прав людини і політичних свобод в умовах пандемії коронавірусу в усьому світі. Білоруську тему слід обов’язково внести до порядку денного засідання Радбезу ООН, оскільки вона є важливою як з точки зору нашого регіону, так і наших цінностей”, – заявив Рейнсалу.

Напередодні Урмас Рейнсалу збирався запропонувати верховному представнику ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепу Боррелю скликати на цьому тижні позачергову зустріч глав зовнішньополітичних відомств країн Євросоюзу.

“Ситуація в Білорусії дуже напружена і вкрай важливо дати з боку ЄС чіткий сигнал владі, щоб вони припинили застосовувати насильство щодо мирних протестувальників”, – пояснив Рейнсалу.

За його словами, у ЄС є різні можливості для прийняття контрзаходів, в тому числі і введення санкцій.

Як інформувала “Новинарня“, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з поліцією.
Після першого вечора протестів в МВС РБ заявили про понад три тисячі затриманих внаслідок протестів.

Тоді з’явилася інформація про першого загиблого з боку демонстрантів (чи то через збиття автозаком, чи внаслідок побиття). Але згодом стало відомо, що Євген Заічкін живий.

За даними державного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик нібито здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська (6,8%).
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.

Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але під тиском виїхала до Литви.

На великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк.

Увечері 10 серпня протестні акції відновилися. У Мінську противники Лукашенка збиралися великими групами біля станцій метро. Їх жорстоко била й затримувала міліція.
Силовики застосовують світлошумові гранати. З боку протестувальників – сотні поранених, також зафіксовано  використання “коктейлю Молотова” та спрямованих салютних установок. Учасники протесту будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.

За повідомленням міністерства внутрішніх справ Білорусі, ввечері 10 серпня у Мінську від вибуху загинув протестувальник. Це перший офіційно підтверджений випадок загибелі учасників післявиборчого протесту проти фальсифікації виборів президента, що супроводжується вуличними сутичками.

11 серпня протести продовжилися.

Читайте також:
“Режим перетнув червону лінію”: ЄС думає над санкціями щодо Білорусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна