Протести в Білорусі продовжилися меншими групами

 

Частини ОМОН, внутрішніх військ та інших силових структур Білорусі після третього дня протистояння покинули вулиці Мінська.

“У столиці країни відновлено рух транспорту по основних магістралях”, – йдеться в повідомленні ТАСС уранці 12 серпня.

Напередодні в Мінську третій вечір і ніч поспіль відбувалися протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, затримання й побиття демонстрантів правоохоронцями.

У вівторок, 11 серпня, силовики застосовували світлошумові гранати, сльозогінний газ, гумові кулі. Правозахисники повідомляють також про побиття журналістів.
Зокрема, міліція напала на знімальну групу журналістів ВВС, однак медійників не затримали, передає видання.

Протестні акції у вівторок відрізнялися від акцій, які відбулися в понеділок, кажуть свідки вечірніх подій у Мінську. 11 серпня протестувальники пересувалися містом невеликими групами, ховаючись від переслідувань міліції у дворах та під’їздах, потім знову збиралася у більші групи.

Міліція активно застосовувала спецзасоби в районі Кам’яної Гірки. Ближче до півночі протести та їх придушення тривали в Уруччі і в районі Студентського села.

Але дещо повторюється в Білорусі вже третю ніч поспіль – практично немає надійного інтернет-зв’язку: учасники протестів розповідають, що не можуть дізнатися, що відбувається в інших районах їхнього ж міста.

Читайте також:
У Білорусі капітан міліції подав у відставку на тлі протестів

Як інформувала “Новинарня“, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з поліцією.
Після першого вечора протестів в МВС РБ заявили про понад три тисячі затриманих внаслідок протестів.

Тоді з’явилася інформація про першого загиблого з боку демонстрантів (чи то через збиття автозаком, чи внаслідок побиття). Але згодом стало відомо, що Євген Заічкін живий.

За даними державного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик нібито здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська (6,8%).
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.

Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але під тиском виїхала до Литви.

На великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціюють загальнонаціональний страйк.

Увечері 10 серпня протестні акції відновилися. У Мінську противники Лукашенка збиралися великими групами біля станцій метро. Їх жорстоко била й затримувала міліція.
Силовики застосовують світлошумові гранати. З боку протестувальників – сотні поранених, також зафіксовано  використання “коктейлю Молотова” та спрямованих салютних установок. Учасники протесту будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.

За повідомленням міністерства внутрішніх справ Білорусі, ввечері 10 серпня у Мінську від вибуху загинув протестувальник. Це перший офіційно підтверджений випадок загибелі учасників післявиборчого протесту проти фальсифікації виборів президента, що супроводжується вуличними сутичками.

11 серпня протести продовжилися.

Читайте також:
“Не быць скотам”: чи переростуть народні протести в Білорусі у справжню революцію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна