Держави “Люблінського трикутника” закликають Лукашенка не застосовувати силу проти громадян

 

Очільники МЗС країн “Люблінського трикутника” закликали владу Білорусі не застосовувати силу проти громадян і звільнити усіх затриманих під час протестів.

Із такою заявою виступили міністри закордонних справ Литви, Польщі та України – Лінас Лінкявічус, Яцек Чапутович та Дмитро Кулеба, інформує “Європейська правда” у вівторок, 11 серпня.

“Як міністри закордонних справ країн “Люблінського трикутника”, ми глибоко стурбовані ескалацією ситуації в Білорусі після президентських виборів і закликаємо владу утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих минулої ночі”, – йдеться у заяві.

Вони наголошують, що повага до основних свобод та прав людини, включаючи демократію та верховенство права, є необхідною для подальшого розвитку незалежної та суверенної Білорусі, яку вони повністю підтримують.

“Ми впевнені, що лише шляхом діалогу поточну ситуацію можна вирішити на благо народу та держави Білорусь. За потреби, ми відкриті до будь-якої допомоги у сприянні цьому діалогові”, – додають міністри.

Глави МЗС зазначають, що благополуччя Білорусі важливі для східноєвропейського регіону та всієї Європи, тому всі країни “Люблінського трикутника” зацікавлені у продовженні діалогу та співпраці, “заснованої на демократичних цінностях та орієнтованої на створення умов для спільного та стабільного майбутнього”.

Як інформувала “Новинарня“, “Люблінський трикутник” – новий формат, заснований наприкінці липня. До нього увійшли Україна, Польща та Литва.

Нагадаємо, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з поліцією.
Після першого вечора протестів в МВС РБ заявили про понад три тисячі затриманих внаслідок протестів.

Тоді з’явилася інформація про першого загиблого з боку демонстрантів (чи то через збиття автозаком, чи внаслідок побиття). Але згодом стало відомо, що Євген Заічкін живий.

За даними державного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик нібито здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська (6,8%).
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.

Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів.

Того ж дня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціюють загальнонаціональний страйк.

Увечері 10 серпня протестні акції відновилися. У Мінську противники Лукашенка збиралися великими групами біля станцій метро. Їх жорстоко била й затримувала міліція.
Силовики застосовують світлошумові гранати. З боку протестувальників – десятки поранених і також зафіксовано перше використання “коктейлю Молотова” та спрямованих салютних установок. Учасники протесту будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.

За повідомленням міністерства внутрішніх справ Білорусі, ввечері 10 серпня у Мінську загинув учасник акції протесту. Це перший офіційно підтверджений випадок загибелі учасників післявиборчого протесту проти фальсифікації виборів президента, що супроводжується вуличними сутичками.

11 серпня стало відомо, що кандидатка у президенти Білорусі Тіхановська виїхала в Литву.

Читайте також:
“Не быць скотам”: чи переростуть народні протести в Білорусі у справжню революцію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна