Реформаторка Петреня розкритикувала державне керівництво, яке піариться на новій системі харчування ЗСУ, але гальмує цю систему для решти армії

 

Діана Петреня, яка курирувала реформу харчування ЗСУ в 2015-2019 роках, різко висловилася про державне керівництво, що піариться на новій системі харчування ЗСУ, але, на її думку, гальмує цю систему для решти армії.

Таку думку реформаторка висловила в п’ятницю, 7 серпня, у соцмережі.

“У мене викликає подив, коли люди, які де-факто заборонили впровадження нової системи харчування в половині армії, люди, які протягли через постанову КМУ продовження харчування за старою системою, при цьому абсолютно корупційним шляхом (без торгів на майданчику Prozorro) вважають за можливе піаритися на роботі моєї команди”, – написала Петреня у фейсбуці.

Вона нагадала, що на нову систему харчування наразі перейшли 106 військових частин. Якщо рахувати за кількістю особового складу – це 55%.

“У решті військових частин, як і раніше, діє стара система харчування. Переводити на нову систему відмовляються Хомчак і Таран.

І ніяких інших причин не переводити всю армію на нову систему харчування,
крім занесених конвертів
від старих компаній-годувальників у певні кабінети, я не бачу.

І це вже прийняте рішення”, – додала Петреня.

Додамо, що під час робочого візиту на Донеччину 6 серпня президент України Володимир Зеленський в ході брифінгу в Мар’їнці висловився про харчування армійців.

“Годують наших дуже потужно. Навіть здивований, що військові в гарній формі. Я не міг з’їсти весь обсяг їжі. Дійсно, дуже багато. Як кажуть – і перше, і друге, і компот. Все було, навіть і печиво, і вафлі. А хто не наїсться, той може вночі десь о 10-11-й прийти, як хлопці кажуть, можна ще й бутріки з’їсти”, – цитує президента видання “Лівий берег”.

Зеленський також додав, що для розуміння того, що відбувається, треба говорити з військовими та цивільними.

“Треба з людьми їсти, жити, скажу відверто – іноді випити. Я, в принципі, так і роблю. Коли можна – переночувати”, – зазначив Зеленський.

Президент наразі другий день перебуває в Донецькій області та перевіряє стан уздовж лінії розмежування. Він ночував на об’єкті, де розташовані бійці Об’єднаних сил.

Читайте також:
“Назад, до схематозу”: Діана Петреня – про те, кому вигідне згортання реформи харчування ЗСУ

Як інформувала “Новинарня“, Збройні сили України почали інтенсивний перехід на нову систему харчування за каталогом у 2018 році, що дозволило збільшити набір продуктів з 30 до 400 одиниць та значно покращити рівень і якість харчування військовослужбовців.
У 2018 році на нову систему харчування загалом перейшли  близько 90 військових частин ЗС України. Станом на липень 2019 року – загалом близько 50% військовослужбовців ЗСУ. Планувалося до кінця 2019 року перевести 100% особового складу.

Однак ухвалою Окружного адмінсуду Києва від 16 липня 2019 року було визнано нечинним наказ Міністерства оборони, який передбачає проведення реформи харчування в Збройних силах України. Суддя Альона Мазур ухвалила це рішення за позовом підприємця, залученого до старих схем продовольчого забезпечення ЗСУ.
Через цю ухвалу друга половина бригад у 2019 році не перейшла на якісно нове харчування за каталогом, як було заплановано.

25 грудня міністр оборони Андрій Загороднюк підписав документ щодо оголошення конкурсу на закупівлю харчування за каталогом, зазначивши, що на нове харчування перейдуть усі частини Збройних сил України. Однак цього не сталося.

При цьому, за офіційними даними, з 1 березня 2020 року усі бойові частини Збройних сил перейшли на нову систему харчування за каталогом продуктів. Однак половина в/ч так і лишається на старому харчуванні.

В умовах карантину навесні 2020 року компанії-аутсорсери, які частково забезпечують харчування військових ЗСУ, почали відмовлятися від контрактів. З’явилися оцінки щодо повернення тіньових схем у харчуванні цього сегменту ЗСУ. Виникла криза в забезпеченні харчування частини ЗСУ по аутсорсу.
Через це 30 березня Верховна Рада ухвалила рішення, за якими Міністерство оборони та МВС отримали можливість продовжити у 2020 році без конкурсу дії договорів, укладених у 2019 році із суб’єктами господарювання.

Читайте також:
“Назад, до схематозу”: Діана Петреня – про те, кому вигідне згортання реформи харчування ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна