“Список Сандармоху”: в Харкові відбулася акція-реквієм до роковин Великого терору 1937 року

 

У середу, 5 серпня, у Харкові влаштували акцію-реквієм до 83-х роковин Великого сталінського терору.

Про це в четвер, 6 серпня, повідомляє “Укрінформ”.

На акцію зібралось кілька десятків представників патріотичних громадських організацій.

Активісти зачитали імена 80 людей, які народилися чи жили у Харкові, були заарештовані за надуманими приводами та страчені 1937 року в урочищі Сандармох у російській Карелії.

“Якраз 5 серпня 1937 року за постановою ВКП (б) розпочався так званий великий сталінський терор, під час якого через зачистки та репресії загинули тисячі людей, у тому числі, наші земляки… Вони загинули, але ми пам’ятаємо їхні імена”, – зазначив координатор харківського Євромайдану, журналіст Володимир Чистилін.

“Акції пам’яті жертв Сандармоху зараз проходять у більшості країн світу, де є діаспори українців та інших народів, що входили до СРСР… Читання списків жертв проходять у Фінляндії, Норвегії, Ізраїлі, США”, – сказала співкоординаторка харківського Євромайдану Вікторія Склярова.

Під час читання імен жертв Сандармоху до учасників акції-реквієму приєдналися перехожі, у тому числі, молодь.

Як відомо, у листопаді 1937 року в урочищі Сандармох у Карелії (РФ) сталися масові страти в’язнів соловецького тюремного етапу. Нині відомі імена 6241 загиблого.

Читайте також:
“Війна з правдою про репресії проти українців”: суд в РФ дав 3,5 роки тюрми історику Дмитрієву з Сандармоху

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна