17-річний криворізький ліцеїст став наймолодшим в Україні кавалером ордена “За мужність” III ступеня

 

У Кривому Розі голова Дніпропетровської ОДА  Олександр Бондаренко вручив ліцеїсту криворізького ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою 17-річному Олександру Гаркуші орден “За мужність” III ступеня.

Ліцеїст, який врятував життя п’ятьох неповнолітніх, став першим в Україні, кого нагородили орденом “За мужність” у віці 17 років, передає пресцентр Міноборони.

Олександр Гаркуша народився 28 лютого 2003 року в селі Зоря Васильківського району на Дніпропетровщині.

Наразі кадет Гаркуша закінчив Криворізький ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою та їде вступати до Військової академії в Одесі.

Напередодні 17-річного ліцеїста президент України відзначив орденом “За мужність” – він закрив собою дітей від смертоносних уламків.

Вчинок
Ця історія трапилася на Дніпропетровщині влітку 2019 року. 1 липня в селищі Пашена Балка Гаркуша врятував життя п’ятьох неповнолітніх дітей. Раптом побачив, як на дитячому майданчику гралися малюки, а потім підпалили предмет, що був схожий на боєприпас і невідомо звідкіля опинився в їхніх руках. Жодного з дорослих поруч не було й обставини вимагали миттєвого рішення. 16-річний хлопець не розгубився. Він швидко зреагував на небезпеку й одразу кинувся на допомогу. Олександр схопив “знахідку”, що палала, намагався відкинути її якомога далі, але в руках юнака предмет вибухнув.
Усі дітлахи залишилися живими, але Олександр зазнав важких поранень і травмувань.
Юнак понад два тижні перебував у реанімації, переніс кілька операцій, лікувався і проходив реабілітацію.
Попри важкі травми й тривале відновлення здоров’я, Олександр Гаркуша успішно закінчив навчання в ліцеї-інтернаті з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Читайте також:
Зеленський нагородив Тимчука орденом “За мужність”. Посмертно

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна