Уряд пропонує скасувати військово-квартирну повинність під час воєнного стану

 

Кабінет Міністрів України запропонував винести на розгляд парламенту законопроєкт, який скасує військово-квартирну повинність для фізичних і юридичних осіб у разі запровадження правового режиму воєнного стану.

Відповідне рішення уряд ухвалив на своєму засіданні без обговорення у середу,  5 серпня, повідомляє “Укрінформ”.

“Пропонується виключити пункт 17 частини першої статті 8 Закону, що дозволить військовому командуванню здійснювати заходи правового режиму воєнного стану, не використовуючи при цьому визначених цим законом повноважень військового командування стосовно встановлення військово-квартирної повинності та дотримуючись приписів і положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини”, – зазначається в пояснювальній записці до проєкту закону.

Так Кабінет Міністрів ініціював виключити з Закону України “Про правовий режим воєнного стану” норму, згідно з якою в Україні або в окремих місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування спільно із військовими адміністраціями та місцевими органами влади мали можливість “встановлювати для фізичних і юридичних осіб військово-квартирну повинність з розквартирування військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу правоохоронних органів, особового складу служби цивільного захисту, евакуйованого населення та розміщення військових частин, підрозділів і установ”.

У пояснювальній записці також зазначається, що під час підготовки законопроєкту консультації із заінтересованими сторонами не проводились, оскільки “реалізація Закону не матиме впливу на інтереси окремих верств населення, об’єднаних спільними інтересами, суб’єктів господарювання”.

Так само консультації не проводились з профспілками, асоціаціями органів місцевого самоврядування чи відповідними органами місцевого самоврядування.

Проєкт закону був розроблений Міністерством оборони на виконання резолюції тодішнього першого віцепрем’єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі України від 7 липня 2019 року №47680/19/1-18.

Читайте також:
Уряд виділив 250 мільйонів для придбання житла 219 ветеранам-переселенцям

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна