Селітра, яка вибухнула в Лівані, належала російському підприємцю, – ЗМІ

 

2750 тонн нітрату амонію, які вибухнули в ліванському Бейруті, прибули в столицю Лівану на кораблі Rhosus, який належить російському підприємцю Ігорю Гречушкіну.

Про це в середу, 5 серпня, повідомили ліванське видання LBCI та російська Meduza.

Зазначається, що 2750 тонн нітрату амонію (аміачної селітри), які вибухнули в порту Бейрута, були конфісковані у 2014 році з судна під назвою Rhosus.

Воно належить підприємцю Ігорю Гречушкіну з Хабаровська. Наразі росіянин живе на Кіпрі.

У 2013 році судно “Росус” під прапором Молдови вийшло з грузинського Батумі в Мозамбік, після чого через технічні неполадки зайшло в порт Бейрута.

Ліванська влада заборонила судну виходити в море. Більшу частину екіпажу відпустили, на борту залишилися четверо моряків, які змогли виїхати з Бейрута тільки через рік. За їхніми словами, Ігор Гречушкін “фактично кинув судно”.

Через ризики, пов’язані зі зберіганням аміачної селітри, вантаж із судна перемістили на один зі складів у порту Бейрута.

За даними сервісу MarineTraffic, востаннє місцезнаходження судна реєстрували в листопаді 2014 року – воно знаходилося неподалік від місця, де стався вибух.

Як писала “Новинарня“, потужний вибух у портовому районі Бейрута прогримів у другій половині дня 4 серпня.
Станом на 5 серпня відомо про щонайменше 100 загиблих людей. 

За інформацією Вищої Ради оборони Лівану, вибух стався під час процесу зварювання дверей, коли спалахнула іскра і призвела до підпалу вибухових речовин, присутніх в ангарі.
Вибухнули 2750 тонн амонію, еквівалентного 1800 тоннам тротилу.

З відеокадрів, відзнятих очевидцями події, видно спершу дим нібито від пожежі, потім лунає один вибух, а через кілька секунд потому – ще один, набагато потужніший.

Вибухи були настільки потужними, що їх відчули навіть на Кіпрі (приблизно за 200 кілометрів від Бейрута).
Як зазначають сейсмологи, коливання внаслідок вибуху дорівнювали землетрусу магнітудою 3,3 бала.Прем’єр-міністр Лівану Хасан Діаб оголосив середу, 5 серпня, днем національної жалоби. Він також звернувся до інших країн з проханням про допомогу.

Багато лідерів світових держав висловили Лівану співчуття з приводу трагедії, серед них і президент України Володимир Зеленський.

Читайте також:
Унаслідок вибуху в Бейруті постраждали 48 співробітників ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна